Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

”SCB räknar fel, vi kommer att vara betydligt fler om trettio år.” Så skrev Åke Nilsson, demografikonsult som tidigare arbetat på SCB, i en debattartikel på SvD.se 26/9. Reaktionerna har varit många, främst med läsare som ifrågasätter invandringen. Hundratals kommentarer har postats och signaturen Stefan K skriver: ”Nu är den intressanta frågan om den demografiska utvecklingen i framtiden liknar den vi ser idag. Arbetskraftsinvandringen är i stark minoritet och flyktingar från länder som Somalia och Afghanistan i majoritet. Hur har Sverige hittills löst arbetssituationen för dem, integrationen i vårt samhälle och bostadsmarknaden i helhet? Dåligt, minst sagt.”

Samma tankar har signaturen HejKanin: ”Jag är för invandring, en fungerande och hållbar sådan. Där de som kommer hit får det bra och får en chans till arbete vilket då gynnar både Sverige och de själva. Hur tänker ni, som påstår att vår invandringspolitik inte direkt är ett problem, när dessa invandrare kommer hit och får det skit och hamnar i bidragsberoende?”

Signaturen dannehak ifrågasätter varningarna om skev ålderfördelning: ”Vad händer när invandrarna blir gamla? Behöver de då inte vård? Skall de återvända till sina hemländer? Förväntas de dö på 65-årsdagen?”

Alf Benavente skriver att de många invandringsnegativa kommentarerna bekymrar honom och han undrar hur det är ställt med debatten i Sverige: ”Detta vi och dom-tänkande hör hemma i den inskränkta och obildade världen. Se möjligheter i stället för problem!!!”

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.