Annons

Brännpunkts blogg

Carina Stensson

Carina Stensson

Brännpunkt Direkt med läsardiskussioner om aktuella ämnen är tydligt uppskattade här på SvD.se. Under förra veckan var det många av dessa läsardiskussioner som blev mest lästa, och ofta fortsätter läsningen många timmar efter att själva live-diskussionen har avslutats. Det är tydligt att våra läsare vill veta vad andra tycker i nyhetsaktuella frågor.

Missade du intressanta artiklar och diskussioner i förra veckan? Här är topplistan:

1. Brännpunkt Direkt: Har föräldrar tappat respekten för skolan?

2. Dags för Sverige att avsluta fallet Assange

3. Brännpunkt Direkt: Vad behöver svenska kvinnor kämpa för?

4. Tiden i skolan måste respekteras bättre

5. Brännpunkt Direkt: Bör Sverige lägga ned fallet Assange?

6. De som vill legalisera bör se helvetet först

7. Att planera för misslyckande

8. Brännpunkt Direkt: Kommer du att välja ekomjölk oftare nu? 

9. Brännpunkt Direkt: Är det bra att vargjakten stoppas? 

10. Vi förändrade en kommunal skola i kaos

Välkommen till en ny debattvecka! Mejla synpunkter, tips och artiklar till brannpunkt@svd.se.

Om bloggen


På Brännpunkts blogg efterlyser SvD:s debattredaktörer artiklar i aktuella ämnen och skriver om vad som har skapat de livligaste diskussionerna.

Här kan du läsa inlägg från Carina Stensson, redaktör för SvD Opinion som både publicerar tidningens debattartiklar och artiklar exklusiva för SvD.se och Lena Karvik, redaktör för tidningens debatt.

Här har läsarna möjlighet att själva vara med och kommentera och ge redaktionen tips.
Carina Stensson

En debattartikel från april 2012, skriven av narkotikapolisen Lennart Karlsson, blev förra veckans mest lästa artikel. Han skriver om att fler missbrukare nu dör, men tycker att de debattörer som dömer ut svensk narkotikapolitik och vill ha liberaliseringar är naiva. Han välkomnar dem ut till det helvete han själv bevittnar i sitt dagliga arbete. Artikeln är lika aktuell idag som då, och kanske är det därför den på nytt blivit delad i sociala medier och på så sätt synlig och läst.

Även artikeln om att justitieministern öppnar för total övervakning, skriven av Reportrar utan gränser, är en äldre text från december 2011. Den handlar om varningar inför breddningen av FRA-lagen, vilket gör den mycket aktuell när frågan nu debatteras.

Artikeln med rubriken ”Det är inte en förlust att avstå från alkohol” publicerades den 16 november 2013, och fortsätter att delas och synas såhär veckorna efter långhelgerna.

Läsningen var stark på Brännpunkt i förra veckan, med över 225000 sidvisningar, vilket fortsatt gör oss till landets största debattsajt. Vi tackar för intresset!

Missade du intressant debatt i förra veckan? Här är listan på de tio mest lästa debattartiklarna:

1. De som vill legalisera bör se helvetet först

2. Likhetsdoktrinen är orsaken till skolans kris

3. Justitieministern öppnar för total övervakning 

4. Du förstår inte, Billström

5. Brännpunkt Direkt: Har bokförlagen börjat slarva med faktakollen?

6. Brännpunkt Direkt: Är det rätt med tv-avgift för företagsdator?

7. Dags för Sverige att avsluta fallet Assange 

8. Järnvägen har blivit livsfarlig

9. Sverige och Finland bör gå med i Nato

10. Det är inte en förlust att avstå från alkohol

Vad tycker du att vi ska ta upp i debatten? Mejla förslag, synpunkter och artiklar till brannpunkt@svd.se

Carina Stensson

Tre tunga frågor i debatten under året som gått är skolan, bostadsbristen och ungdomsarbetslösheten. Inför valåret behöver samtliga partier förhålla sig till dessa frågor. På Brännpunkt bevakar vi extra noga de ämnen som vi betraktar som avgörande när det gäller framtiden.

För de som vill läsa tidigare artiklar i samma ämne lägger vi alltid upp en historik på SvD.se under den senaste artikeln. Det blir då enklare att sätta frågan och texten i ett sammanhang. Det går ofta att se vad olika partier eller en ansvarig minister tidigare har skrivit i frågan. För de läsare som funderar på vilket parti de egentligen ska rösta på i valet 2014, kan dessa tillbakablickar förhoppningsvis vara till nytta.

Brännpunkt driver numera landets största debattsajt på nätet. Debattartiklarna är ofta bland de mest lästa och delade artiklarna på SvD.se. Här kan vi vara generösa med replikskiften, hålla i gång flera debattfrågor samtidigt och låta fler röster komma till tals.

Brännpunkt Direkt som startades i år innebär en möjlighet för vanliga läsare att debattera nyhetsaktuella frågor. I flera diskussioner har vi fått hundratals inlägg och haft tusentals läsare. Vi tackar er läsare för engagemang och delaktighet i läsardiskussionerna! Samtidigt värnar vi tidningen och de artiklar som kommer med i tryck är noga utvalda.

Nedan finns en lista på de debattartiklar som blivit mest lästa på SvD.se under året som gått. Skribenten Damon Rasti skrev om rasism mellan olika invandrargrupper efter dådet mot en pappa och hans ettårige son i Malmö. Artikeln, som publicerades den 10 september, väckte stor uppmärksamhet.

En helt annan fråga som har engagerat Brännpunkts läsare i år, är beslutet att innehav av dator ska innebära plikt att betala tv-avgift. Professor Gunnar Karlsson på KTH har skrivit flera kritiska och ifrågasättande artiklar i ämnet, och Radiotjänst har svarat. Samtidigt har politikerna undvikit denna debattfråga, med undantag för KD som vill ha finansiering via skattsedeln för public service.

Har du missat någon intressant debatt under året som gått? Här är de mest lästa debattartiklarna 2013:

1. Rasismen vi sällan pratar om

2. Fel av TV4 att hylla Ken Ring

3. Radiotjänst följer inte lagen i synen på dator

4. Aktuellt tycks tro att tittarna är korkade

5. Modernt liv kräver inte så mycket matte

6. För första gången håller jag med SD

7. Klassförakt har tagit över i sociala medier

8. Det är inte en förlust att avstå från alkohol

9. Miljoner apparater kan bli värdelösa

10. Leif GW Persson uppmanar polisen bryta mot lagen

Välkommen till ett nytt spännande år tillsammans med Brännpunkt! Vad vill du att vi ska ta upp? Mejla förslag och tips till brannpunkt@svd.se.

Carina Stensson

Satsningen på att läsarna kan delta i nyhetsaktuell debatt har blivit uppskattad. Vi får ofta många inlägg till Brännpunkt Direkt och våra läsare är intresserade av vad andra tycker. För att snabbare fånga upp dagens ämne, ändrar vi nu tiden till klockan 10 istället för klockan 13 på dagen. Vi kommer också att vara tidigare ute på morgonen med en puff där ni som läsare hittar Brännpunkt Direkt. Det här gör vi för att kunna synas bra i toppzon tidigt på dagen, och för att snabbt gå på både tunga nyhetsämnen som kommit ut föregående kväll eller tidigt på morgonen. Vi tror och hoppas att ni läsare är pigga och har åsikter redan till klockan 10!

Idag debatterar vi bolånen och signaler om att bankerna nu själva bromsar utlåningen, se artikeln.

Förra veckan var en rad ämnen uppe, och även artiklar publicerade så länge som två år tillbaka återkommer nu med hjälp av delningen i sociala medier. En sådan artikel är skriven av fem lärare som beskriver sitt uppdrag som omöjligt. Det visar hur diskussionen kan leva vidare, lång tid efter en publicering.

Missade du intressanta artiklar i förra veckan? Här är de tio mest lästa:

1. Det är inte en förlust att avstå från alkohol

2. Studier på högskola måste vara krävande

3. Justitieministern öppnar för total övervakning

4. Brännpunkt Direkt: Är det för slappt att studera på högskolan?

5. Det finns akuta problem på högskolan

6. Omöjligt uppdrag att vara lärare idag

7. Brännpunkt Direkt: Varför mår ungdomar så dåligt idag?

8. Bönder fångade i ett ohållbart ekorrhjul

9. Kravet på att bli helt nykter är förlegat

10. Svenska folket vill inte bli avlyssnade

Välkommen till en ny debattvecka! Mejla tips, förslag och artiklar till brannpunkt@svd.se

Carina Stensson

Flera frågor har väckt mycket intresse och reaktioner under veckan som gått. En av dem är alkoholism. Kan man som alkoholist lära sig att dricka måttligt? Forskare menar nu detta, vilket strider med tidigare råd inom sjukvården. Författaren, föreläsaren och nyktra alkoholisten Camilla Kuylenstierna skrev därefter en artikel med rubriken ”Det är inte en förlust att avstå från alkohol”, en av de texter som blivit mest läst och delad under helgen som gick. Vi räknar med att kunna fortsätta debattera frågan.

Brännpunkt har haft en stark vecka, sett till läsning och trafik. Över 224000 sidvisningar har registrerats för debattartiklarna, vilket befäster positionen som Sveriges största debattsajt på nätet.

Missade du intressant debatt? Här är de tio mest lästa artiklarna:

Carina Stensson

Idag skriver SvD på nyhetsplats om ny forskning kring alkoholism. Nya rön visar att fler än hälften som har ett alkoholberoende kan lära sig att dricka måttligt (se artikeln).

Forskarna vill utmana myten om att alkoholister alltid måste vara helt nyktra, och att detta snarast får många att strunta i att söka hjälp.

Vi välkomnar debattartiklar i ämnet, i första hand på SvD.se!

Hör gärna av er till brannpunkt@svd.se.

Och missa inte min kollega Ola Henrikssons blogginlägg, om hur debattartiklar (och andra artiklar) nu oftare får nytt liv med hjälp av sociala medier!

Carina Stensson

Veckan som gick har debatten bland annat kretsat kring Moderaternas skatteplaner, Socialdemokraternas önskan att bryta upp blockpolitiken, tv-avgift för innehav av datorer och helgens avsnitt av ”Så mycket bättre” i TV4. Många har läst – Brännpunkts artiklar har ”klickats på” 210000 gånger vilket visar på styrkan i en levande debatt som är en självklar del av utrymmet på nyhetsplats. Många har också haft chansen att delta i läsardiskussioner på Brännpunkt Direkt.

Missade du något intressant? Här är de tio mest lästa debattartiklarna och läsardiskussionerna:

Carina Stensson

I veckan har kritik mot friskolor stått i fokus, efter att Uppdrag granskning med dold kamera avslöjat att elever aktivt väljs bort. SVT Debatt tog också upp frågan på torsdagskvällen.

Flera av de senaste artiklarna om skolan som Brännpunkt har publicerat handlar just om likvärdighet, och vad som behöver göras för att förbättra den. Läs dem här:

23/10: Tomas Tobé (M): Staten måste ta ett större ansvar för skolan

19/10: Ibrahim Baylan (S): Andelen svaga skolor har ökat sedan 2006

18/10: Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet: Tidigare betyg skapar skolstrid

17/10: Tomas Tobé (M): Likvärdigheten i skolan ska öka

17/10: Hans Bergström: Åsards skolkritik är rent ideologisk

14/10: Professor Erik Åsard: Björklund ansvarig för kris inom skolan

12/10: Docent Per Gyberg: Flumskola riskerar bli dumskola

7/10: KatalysJo, skillnaden har ökat mellan skolorna

4/10: Gabriel H Sahlgren: Skolvalet försämrar inte likvärdigheten

2/10: KatalysSvenskar vill ha en jämlik skola

Carina Stensson

Datorer, mobiltelefoner och surfplattor ska framöver räknas som tv-mottagare. Det slog kammarrätten i Sundsvall fast i en vägledande dom på tisdagen (se nyhetsartikel). Rätten hade tagit ställning till klagomål från en person i Lund som hävdade att hans dator inte har den mjukvara som krävs för att titta på tv. Men enligt kammarrätten är dagens datorer, surfplattor och mobiler konstruerade för att ta emot tv-program via nätet, och därför ska de beläggas med avgift.
SvD Brännpunkt har i en rad artiklar tidigare i år debatterat denna fråga. Läs alla inlägg här:

9/7: Elisabeth Thand Ringqvist och Ingemar Fredriksson, Företagarna: Tv-avgiften blir en extraskatt på företag
27/6: Gunnar Karlsson, professor: Ohållbar syn på tv i datorn
25/6: Anders Svensson, civilingenjör: I praktiken införs en avgift för internet
14/6: Lars Anders Johansson, Timbro: Tv-avgift har överlevt sig själv
11/6: Erik Widman, doktorand: Tv-licenslagen speglar inte tekniken
8/3: Gunnar Karlsson, professor, i slutreplik: Kan kännas som en bluffaktura
7/3: Carl-Gustav Johansson, vd Radiotjänst i Kiruna AB, replik: Lagstiftaren har inte låst sig vid tekniken
5/3: Gunnar Karlsson, professor i teletrafiksystem vid KTH: En mobiltelefon är inte en tv-mottagare
23/1: Hanna Wagenius, CUF: Att ha dator ska inte innebära licenstvång

Carina Stensson

Nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) har skrivit på Brännpunkt vid flera tillfällen. Senaste tillfället var 2 september. Läs vad hon skrivit:

2/9: Språket nyckeln till integration

2/1: Utrikes födda kvinnor ska ha chans till jobb

28/11 2012: Naivt att gå samman för ett socialt protokoll 

16/7 2010: JK bör lämna nätverket Hilda