Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Av de 800 banker som lånade pengar i Europeiska Centralbankens omskrivna stödkalas, var över hälften tyska banker. Det rapporter Bloomberg News, med hänvisning till tyska medieuppgifter. Framför allt uppges det ha varit små sparbanker och kooperativa banker som greppade livlinorna. Diskussionen om huruvida svenska banker skulle delta i denna aktion aktualiserades när finansministern i SvD Näringsliv i förra veckan uppmanade de svenska bankerna att delta.

Ett problem, som blir tydligare i och med det tyska scenariot, och som nog inte Anders Borg heller hade tänkt på var några som gärna glöms bort i debatten: de svenska småbankerna. I Sverige fanns inte möjligheten, och kommer inte heller finnas vid fortsatta stödinsatser, för småbankerna att söka billiga ECB-lån.

Förklaringen är att bara svenska banker med verksamhet i euroländer (läs de fyra stora) får ta del av lånen. Om våra fyra storbanker skulle utnyttja sin ställning och ta del av de billiga lånen skulle det alltså snedvrida konkurrensen på den svenska bankmarknaden. De fyra stora skulle kunna blir ännu starkare och ta marknadsandelar från de mindre, såsom Skandiabanken, SBAB, Ikano Bank och Länsförsäkringar.

Att 400 banker i Tyskland sökte lånen påminner igen om hur den svenska marknaden ser ut. Visserligen är den svenska betydligt mindre än den tyska marknaden. Men ställer du frågan till en svensk hur många banker vederbörande kan nämna blir det nog i regel ungefär 4. Möjligen med någon mindre bank som tillägg. I Tyskland pratar vi 400 mindre banker – som bara sökt lånen.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors