Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det blev massiva reaktioner på Anders Borgs utspel i dagens SvD Näringsliv om att bankerna ”borde överväga” att ta del av Europeiska Centralbankens, ECB, krislån som i dag pumpas ut i det sköra banksystemet i Europa. Det har strömmat in mejl och kommentarer från såväl vanliga läsare som direkt från bankerna. En av dem som reagerade var Swedbanks analyschef Cecilia Skingsley, som studsade till när hon läste tidningen.

– Han är inte konsekvent! Regeringens politik efter finanskrisen, med extra höga kapitalkrav på banker, syftar till att hålla svenska skattebetalare skadeslösa vid eventuella problem, men att lägga extra börda på eurozonens skattebetalare går tydligen bra, säger hon.

En annan viktig synpunkt, som hörts från flera håll, är sprickan som nu verkar uppstått mellan Anders Borg och hans kollegor på Riksbanken och Finansinspektionen – som inte anser att svenska banker ska ta del av ECB-lån. Att banker och statliga myndigheter inte alltid delar åsikter vet vi, men det vore en fördel om riktlinjerna från statligt håll var samstämmiga.

ECB:s lån är stödpengar som inte i första hand borde upptas av svenska banker som gör miljardvinster och som tävlar om att lyfta fram den egna stabiliteten. Men Anders Borg lät skeptisk när han i går sa att ”Svenska banker menar på att de har så väldig stark kreditvärdighet och följaktligen inte behöver ta del av de här lånen.” Han avslutade med att syrligt tillägga: ”Jag är inte riktigt säker på att det är så det förhåller sig”

Frågan är om Anders Borg vet något som vi andra inte vet om svenska storbanker? Är de skörare än vad de själva vill ge sken av? Om inte annat riskerar ministerns uttalande att sända det budskapet utåt. Och vi vet att minsta osäkerhet i banksektorn riskerar att kosta – i form av dyrare lån.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors