Annons

Börsbloggen

Klas Andersson

Klas Andersson

Veckan på Stockholmsbörsen inleddes med fallande kurser. Ökad inflationsoro, i spåren av allt högre oljepriser, fick marknaden att reagera surt. Börser världen över kan också ha kommit till en punkt då det är dags att dra öronen åt sig och reflektera över om den pågående återhämtningen är berättigad i skenet av att skuldkriserna långt ifrån är över.

Ett allt högre oljepris, och därmed stigande bensinpris, är förstås heller inget som välkomnas när det börjat kärva för företag och hushåll, inte minst i de euroländer som kämpar mest i motvind nu och där hårda sparprogram har iscensatts av ländernas regeringar.

Veckan präglas av telekommässan Mobile World Congress i Barcelona som pågår till och med torsdag. Redan under söndagen, inför starten av mässan, visade Ericsson upp flera nya produkter. Telekomaktien tappade terräng på måndagsbörsen men klarade sig betydligt bättre än sin finländska branschkollega Nokia.

De nya Nokiamobiler som lanserades på den spanska mässan föll inte alls investerarna på läppen. Aktien var ned över 5 procent under förmiddagen. Det hjälpte föga att det finska bolaget meddelade att den nya modellen i Lumiaserien, 610, överträffat förväntningarna i USA. Å andra sidan var aktien upp nästan 6 procent i fredags i hopp om att det, på senare år, lågpresterande bolaget skulle komma med inspirerande mässinformation.

Måndagen var relativt händelsefattig ur ett börsperspektiv. Beskedet i lördags att SCA lagt ett bindande bud på närmare två miljarder kronor på den Taiwanbaserade hygienkoncernen Everbeauty fick dock SCA-aktien att hålla emot när mycket annat på börsen tog kurskliv nedåt.

En annan nyhet är att det krisdrabbade söktjänstbolaget Eniro inte genomför det aviserade köpet av nummerupplysningstjänsten 118 800. En redan hårt pressad aktie föll tungt.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors