Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Medan alla svenska storbanker nu har redovisat miljardvinster för 2011 blöder många europeiska banker. Den problemdrabbade fransk-belgiska banken Dexia redovisar i dag en helårsförlust på nära 12 miljarder euro, det motsvarar drygt 100 miljarder kronor, för 2011. Framför allt var det exponeringen mot det krisdrabbade Grekland som slog hårt mot resultatet.

Även den brittiska bankjätten Royal Bank of Scotland, RBS, som numera till 80 procent ägs av brittiska staten, redovisar en gigantisk förlust på motsvarande ungefär 21 miljarder kronor. Analytikerkåren hade väntat sig en betydligt mindre förlust. Även den här bankens resultat tyngs av nedskrivningar av grekiska innehav.

Men även om flera Europabanker fortfarande dras med problem, på grund av sin exponering till krisdrabbade länder och banker, är det tydligt att investerarna tror att det värsta är över. Aktiekurserna i de tidigare så sargade bankaktierna är en helt annan historia än de nu presenterade resultaten. Hittills i år har till exempel RBS stigit med 35 procent, franska storbanken BNP Paribas stigit med nära 20 procent och Commerzbank med skyhöga 59 procent.  Även på svenska aktiemarknaden har hoppet för bankaktier kommit tillbaka med besked. Swedbank tar täten med ett aktielyft på 23 procent hittills i år. Handelsbanken och SEB har båda stigit 20 procent hittills i år på börsen, medan Nordeas aktie har klättrat 18 procent.

Den stora förklaringen till investerarnas optimism är de tusentals miljarder som Europeiska centralbanken erbjudit marknaden. ECB:s första finansieringsrunda var på nära 500 miljarder euro, till främst sydeuropeiska banker. Nästa vecka, den 29 februari, planerar ECB att pumpa ut nya pengar. Hur stort det paketet blir vet vi inte än.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors