Annons

Börsbloggen

Klas Andersson

Klas Andersson

Grekland, Grekland, Grekland. Blickarna riktas stint mot landet som nu väntas få ytterligare nödlån på ett ogripbart antal miljarder euro med stöd av ett klubbslag från eurozonens finansministrar. Stödet ges förstås inte ovillkorat. Landet måste fortsätta på stålbadsspåret för att få ännu mera nödpengar. Och nya massiva protester från en pressad grekisk befolkning är att vänta.

Samtidigt som det grekiska dramat har fortsatt att prägla nyhetsflödet i år så har Europas börser vädrat vårluft länge nu. Det kan verka och är märkligt mot bakgrund av den totala osäkerheten kring det fortsatta förloppet. Det grekiska dramat kan mycket väl följas av ett italienskt drama och ett spanskt drama. Då hotas hela europrojektet, oavsett om Grekland är kvar i detta samarbete eller inte.

En sådan kris är självfallet inget som börsens aktörer skulle applådera. Stockholmsbörsen har repat mod i år och är i skrivande stund upp drygt 13 procent sedan årsskiftet. Euro- och skuldkrisen finns nu bara där i kulisserna, känns det som. Men en upptrappad kris som skoningslöst skulle slå mot Europas banker måste tas under överväganden. Då är årets lyft på de europeiska börserna snabbt raderat.

Veckan blir lugn ur rapportsynvinkel. Några tongivande börsbolag gör sig dock redo för att senare i veckan presentera nyckeltal för fjolårets avslutande kvartal. Bekänner färg gör bland andra Swedish Match och Lundin Mining (under onsdagen) och Husqvarna på torsdag.

När nu floden med kvartalsrapporter, oväntat starka i skenet av den pågående krisen, börjat sina kan också tänkas att marknaden skiftar fot igen och åter blir krismedveten.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors