Annons

Börsbloggen

Nils-Olof Ollevik

Nils-Olof Ollevik

Problemet med det som kallas analytikermassage är tyvärr en gammal ovana som gång på gång snedvrider aktiehandeln, påverkar aktiekurserna och minskar det privata direktägandet i aktier.

Nu senast avslöjade Dagens Industri hur Ericssons kurs vid ett flertal tillfällen påverkats av den exklusiva information vissa analytiker fått ta del av under slutna seanser med företagsledningen.

Att det här får aktieägarna att fly från börsen är inte så konstigt, det är ungefär som att veta att de fuskas med doping på Solvalla, men att bara några få i förväg får veta vilka hästar som är dopade och vilka som inte är det. Vem satsar egna skattade pengar i det spelet?

Ändå är de allra flesta som har något intresse för företag och ekonomi är överens om nyttan av ett privat direktägande i börsföretagen. Det ökar intresset för näringslivet och ger större kunskaper om företagen än det indirekta ägandet i aktiefonder. Dessutom är det billigare att direktäga aktier än att köpa dem som fondandelar och det ger större möjlighet att göra bra affärer.

Men det förutsätter att informationen till hela marknaden är samtidig och likalydande. Det förutsätter börskontraktet, som alla företag förbundit sig att följa.

All övrig information är att betrakta som insiderinformation och, ifall den utnyttjas, förbjuden i lag och den gäller alla. Så svårt kan det inte vara.

Att Stockholmsbörsen, enligt Dagens Industri, tycker att analytikermassage (jo, det finns ett grövre uttryck också) är en naturlig del i ungänget mellan företag och aktiemarknaden obegripligt, allrahelst som Börsen har en myndighetsfunktion i och med att den också svarar för handelsövervakningen.

Det är dags att Börsen tar sin polisroll på allvar och ser till att reglerna följs. Då ökar också intresset för aktier igen.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors