Annons

Börsbloggen

Jan Almgren

Jan Almgren

Först Stefan Dahlbo och Mikael König. Nu även Thomas Erséus, tidigare ledamot i HQ AB:s styrelse. Alla tre har som misstänkta manschettbrottslingar i HQ-härvan kallats till förhör hos Ekobrottsmyndigheten och väl där blivit informerade om att de riskerar flera års fängelse för allvarlig brottslighet. Sannolikt en mardrömslik upplevelse.

Ska man utgå från tidigare förhör är brottsrubriceringen grovt svindleri, grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Klart är att Ekobrottsmyndigheten, med den tystlåtne statsåklagaren Berndt Berger, går metodiskt till väga och betar av person för person i den osannolika härvan där tradingförluster i miljardklassen välte hela HQ.

En ytterst relevant fråga är om Thomas Erséus, vd för fastighetsbolaget Kungsleden, kan fortsätta som tidigare i sitt operativa uppdrag. En börs-vd som är brottsmisstänkt borde per definition vare ett dråpslag mot bolaget, sett ur ett förtroendeperspektiv. Thomas Erséus är Kungsledens ansikte utåt, han ska leda arbetet och representera bolaget i en rad sammanhang. Det blir inte lätt – milt uttryckt – när han har en extremt uppmärksammad rättsprocess hängande över sig.

Inget är klart. Och ingen är dömd, det är viktigt att påpeka. Men risken är överhängande att Kungsledens investerare, kunder och anställda ser en brottsmisstänkt finansman framför sig när de träffar Thomas Erséus nästa gång. Inte en framgångsrik vd för ett fastighetsbolag. Det är hög tid för Thomas Erséus att fundera på time out. Just därför blir beskedet från Kungsledens ordförande, Håkan Bryngelson märkligt: ”Vi har fullt förtroende för Thomas Erséus och tycker att han sköter sitt jobb på ett utmärkt sätt. Att Thomas delgivits brottsmisstanke är en teknikalitet”, säger han till SvD Näringsliv.

Att stoppa huvudet i sanden brukar sällan vara en framgångsrik krishantering.

 

 

 

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors