Annons

Börsbloggen

Klas Andersson

Klas Andersson

Marknaden drog en lättnadens suck när börsveckan inleddes. Men även om det grekiska parlamentet nu har godtagit ett hårt åtstramningspaket som bäddar för ett nytt internationellt stöd för ett, milt uttryckt, tilltufsat land återstår många utmaningar i euroland. Därmed väntar runt hörnet också många utmaningar för Europas börser.

Måndagen innebar dock stärkt riskaptit här hemma. Särskilt Stockholmsbörsens storbanker tog positivt intryck av omröstningen i Grekland. En finansiell härdsmälta för Grekland är inget som finanssektorn i något europeiskt land skulle glädjas över precis. I vinnartoppen trängdes Handelsbanken, SEB, Swedbank och i synnerhet Nordea.

Även flera exportberoende börsbolag fick bra med kursbränsle i spåren av det grekiska godkännandet. Fordonsaktierna Volvo och Scania hade båda bra driv under måndagens handel på Stockholmsbörsen. Men utmanande omvärldsfaktorer finns där i bakgrunden hela tiden och det ska inte mycket till för att börsen ska börja kantra igen.

Sedan det grekiska parlamentet efter heta diskussioner i Aten röstat ja till sparpaketet, vid midnatt natt mot måndag och med omskakande och brinnande folkliga protester i parlamentspalatsets närhet, riktas strålkastarljuset mot eurogruppsmötet på onsdag. Då ska finansministrarna i euroområdet avgöra om de grekiska åtaganden som nu röstats igenom är tillfyllest för att tillstyrka ett nytt lånepaket.

I skuggan av allt detta fortsätter rapportfloden här hemma. Och på tal om storbankerna. Under tisdagen är det upp till bevis för Swedbank. Onsdagen är det Handelsbankens tur att träda fram på rapportarenan för att presentera nyckeltal för fjolårets sista kvartal. Verkstadsjätten ABB:s rapport på torsdag kan också ge intryck på marknaden.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors