Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Bankerna fortsätter med personalbantningen. På torsdagen meddelade Danske Bank att 2000 heltidstjänster ska bort under de kommande tre åren, något som visserligen redan indikerats tidigare. Det följer ett redan utstakat mönster i Sverige. Bara förra året försvann drygt 6000 heltidstjänster från de fyra svenska storbankerna. Tuffa åtgärder, som naturligtvis väcker missnöje bland personalen men som ofta får den mer cyniske aktiemarknaden att applådera. Danske Banks aktie steg med omkring 3,5 procent mitt på dagen. Men eftersom personalminskningen inte borde ha varit någon nyhet för aktiemarknaden är reaktionen förvånande.
I bankens kvartalsrapport var glädjeämnena svårfunna. Resultatet efter skatt på 200 miljoner danska kronor i det fjärde kvartalet är inte ens hälften så mycket som analytikerkårens prognos. Det är dessutom ett kraftigt ras jämfört med föregående års fjärde kvartalsresultat, som landade på över 1 miljard.

Ett av Danske Banks största problemområde heter Irland. Där ökade bankens kreditförluster till svindlande 1,6 miljarder danska kronor under det fjärde kvartalet. Och banken räknar med fortsatt höga kreditförluster i år.
Den irländska staten har jobbat aktivt för att stödja sina banker. De totala statliga kostnaderna för stödåtgärderna till de irländska bankerna uppgick i april 2011 till 46 miljarder euro.

Det har bidragit till en statsskuld, som både omfattar privat och offentligt sektor, på motsvarande ungefär 100 procent av BNP. Det kan jämföras med Sveriges svåraste år, under bankkrisen på 90-talet, då statsskulden uppgick till 50 procent av BNP.

Irland har visserligen fått del av ett massivt lånepaket från EU:s räddningsfond, och landet uppges så sakteligen ha börjat resa sig. Men så länge det grekiska dramat har en oviss utgång ser framtiden fortfarande osäker ut för alla redan svaga europeiska ekonomier.

Samtidigt är den krisdrabbade shippingen, sjöfartsmarknaden, ett sänke i Danske Banks rapport. Och i den sektorn är bedömare i alla fall helt överens om att det blir värre innan det blir bättre.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors