Annons

Börsbloggen

Klas Andersson

Klas Andersson

Det är lite märkligt. Måndagar under rapportperioderna är det historiskt tunnsått med kvartalsrapporter. Måndagen 6 februari utgör inget undantag från denna regel. Enda börsbolag med nyckeltal att leverera på sin agenda är mjukvarubolaget IAR Systems.

För den som vill/vågar sticka ut utgör således arbetsveckans första dag ett ypperligt tillfälle att sprida information, större chans att få ökat medialt utrymme under den intensiva rapportperioden framför inte minst torsdagar – ytterst rapporttunga.

Fast det är kanske inte så märkligt ändå att inte vilja vara solo eller nästan ensam rapportör. För det bolag som inte presterat kan det vara bättre att gömma sig och vara ett bolag i den stora mängden. Som nu på torsdag med närmare 30 rapporter att drunkna bland.

Rapportveckan, efter måndagen, är i övrigt rik på rapporter. Redan under tidagen kommer en fingervisning om status i skiftande branscher. Dagligvarukedjan Axfood står beredd; industribolaget Alfa Laval, teleoperatören Tele2 och fastighetsbolaget Wihlborgs likaså. För att nämna några.

Onsdagen fortsättter i samma täta rapportspår med bland annat mätvaruföretaget Hexagon, en av fjolårets största kursförlorare bland börsens storbolag, och Lundin Petroleum som tvärtom varit börsvinnare både 2010 och 2011 i samma bolagskategori. Frågan då på onsdag är också om rapportaktuella SAS lyckas parera nya luftgropar på börsen. Till kvartalsrapporten på onsdag ska även läggas aktuella siffror över flygkoncernens trafikutveckling i januari.

Efter rapportrallyt på torsdag med, bland många andra, kvartalssiffror från Hufvudstaden, Höganäs, MTG och Securitas blir det lite lugnare på fredag. Men även då finns flera intressanta bolag att hålla ögonen på, inte minst tungviktare som Assa Abloy, Boliden, JM, Saab och SSAB.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors