Annons

Börsbloggen

Jan Almgren

Jan Almgren

Först Investor. Sedan Ericsson. Därefter SKF och nu, på tisdagen, Atlas Copco. Wallenbergsfären tycks ha utdelningsfest som vårens tema. Alla de fyra bolagen höjer sin utdelning till aktieägarna. I tre av de fyra bolagen SKF, Investor och Atlas Copco, är det dessutom rejäla höjningar, över 20 procent. För Ericsson handlar det om en betydligt mer blygsam justering uppåt, inte så konstigt å andra sidan med tanke på katastrofrapporten man levererade nyligen. Men någon kriskänsla ger inte pärlbandet av höjda utdelningar. Att vi befinner oss i en historisk period där hela euro-samarbetet är ifrågasatt är svårt att tro när man ser till bolagens generösa inställning när det kommer till utdelning till aktieägarna.
Kris och problem brukar i vanliga fall göra börsbolagen mindre benägna att öppna plånboken. Men så tycks inte vara fallet den här gången. Antingen har den politiska krisen i Europa inte satt avtryck i orderböckerna på det sätt som man har befarat eller så har bolagen så starka finanser att man tycker sig ha råd med att öppna kranarna något mer. Det finns säkert också en vilja att kompensera de luttrade aktieägarna efter ett uselt börsår förra året.
Men det senare gäller inte Atlas Copco med vd Ronnie Leten, som igår återigen levererade en klart godkänd rapport. Under årets fyra sista månader sålde man varor för drygt 22 miljarder kronor och gjorde en vinst på hela 4,4 miljarder. Omsättningen var något bättre än väntat och vinsten marginellt sämre än vad analytikerna hade räknat på. Det är ett starkt år Altas har bakom sig och aktieägarna har all anledning att vara nöjda med vd Ronnie Leten. Kursen är upp drygt 5 procent det senaste året medan Stockholmsbörsen har fallit cirka 15 procent under samma tid. Jacob Wallenberg lämnar Atlas Copcos styrelse i vår, enligt SvD Näringslivs källor, efter 14 år i styrelsen. Det är lätt att förstå varför han väljer gruvjätten just nu. Bolaget levererar starka vinster, har en bra vd och fabriker i intressanta utvecklingsregioner, som Sydamerika och Australien.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors