Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Förväntningarna på Facebook, som väntas ansöka om börsnotering på onsdag, är skyhöga. Spekulationer gör gällande att bolaget kan vara värt över 100 miljarder dollar, motsvarande drygt 700 miljarder kronor. Det skulle göra att bolaget värderingsmässigt är i nivå med storbanken Citigroup. Men en titt i backspegeln av börsnoteringar i skakiga tider borde göra investerarna aningen mer osäkra – om inte direkt för noteringen, så åtminstone för framtiden.

Zynga, som utvecklar spel till Facebook, pekades under hösten ut som en av de hetaste börskandidaterna. Det var det närmaste investerare, som ville exponera sig mot Facebook, kunde komma via börsen. Förväntningarna var även då högt uppvridna. Men noteringen blev en flopp. Förra året har flera misslyckade börsnoteringar i bagaget. Kupongbolaget Groupon och tjänsteförmedlaren Angie’s List är andra som inte levt upp till förväntningarna.
En av Facebooks investerare, Peter Thiel, sa till Financial Times i höstas att det är önskvärt att teknikbolag väntar så länge som möjligt med börsnoteringar. Google, som exempel, väntade nästan sex år innan det noterades år 2004. Nu har Facebook funnits i åtta år, och det är sannolikt den så kallade 500-regeln som tvingar ut bolaget på den publika marknaden (bolag med mer än 500 investerare måste tillhandahålla kvartalsvis information till amerikanska finansinspektionen, precis som ett noterat bolag)

Det finns en tendens bland sociala nätverksplatser att bli heta under perioder, men den korta historien har visat att intresset efter ett par år lätt svalnar till fördel för nästa stora sajt. Hur länge Facebook är det självklara valet för 800 miljoner användare, vet ingen. Den nya utmanaren Google Plus växer med snabb fart och har redan 150 miljoner användare. Analytiker räknar, enligt Dagens Industri, med att bolaget kan nå 400 miljoner i år. Å andra sidan säger andra bedömare att framgång inte mäts i antal medlemmar.

Facebook beräknas ha haft en omsättning på omkring 4 miljarder dollar förra året. Så det höga värdet, om det nu blir så högt som spekulationerna säger, lutar sig till stor del i ett önsketänkande om en riktigt lönsam framtid.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors