Annons

Börsbloggen

Jacob Bursell

Jacob Bursell

Det var nog många som undrade när Stockholmsbörsen för något år sedan gjorde stor sak av att de skulle konkurrera med Oslobörsen. Med det gick börserna skilda vägar, och Oslo är i dag i allians med engelsmännen.

Börsindustrin och dess infrastruktur ger sällan upphov till några större snackisar. Men utvecklingen är ändå intressant. Länge under 1900-talet var ju den nationella börsen en närmast säkerhetspolitisk angelägenhet, föremål för statliga monopol eller, åtminstone, statligt inflytande. Den tiden har flytt. Datoriseringen av börserna har drivit ned avgifterna, och nu säljs de till höger och vänster, i en ständig jakt på volym och stordriftsfördelar.

En viktig faktor är förstås i vilken utsträckning börserna lyckas locka till sig bolag, och inte minst mäklarhusens flöden. Här har Stockholm tappat en hel del marknad till Londonmarknader som Chi-X och Bats, men också till den mindre genomlysta OTC-handeln, där affärerna görs direkt mellan marknadens parter. Inte heller Oslo har gått oberörd av denna utveckling, men det är först i höstas som det tagit fart rejält. Som i många fall är det Chi-X som går hårt fram, och förra veckan hade den Londonbaserade marknaden 11 procent av handeln i Oslonoterade aktier. En annan konkurrent stod dock för en kanske än mer anmärkningsvärd siffra. Det är ingen mindre än Stockholmsbörsen, som samma vecka noterade över 9 procent av handeln i OBX.

Se alla marknadsandelar på Fidessas hemsida.

 

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors