Annons

Börsbloggen

Klas Andersson

Klas Andersson

Det blev fritt fall för ett redan tillplattat forskningsbolag på tisdagens Stockholmsbörs. Epicept rasade från 2:50 kronor per aktie med 15 procent innan handeln stoppades på börsen på begäran av just börsen som kräver mer information av bolaget.

Mycket talar för att det är forskningsbolagets vd Jack Talley som talat för mycket och för exklusivt och att det var därför Stockholmsbörsen drog i nödbromsen för fortsatt handel i aktien. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt under tisdagsförmiddagen sade bolagsbossen att en investeringsfirma anlitats för att försöka sälja hela bolaget samt att det är osannolikt att blodcancerprojektet Ceplene överhuvudtaget når USA-marknaden. När intervjun nådde nyhetsskärmarna rasade Epicept.

Historien med bakslag för bolaget går igen. Aktieägare har flera gånger tvingats pytsa in pengar för att hålla forskningsgrytan kokande. Och rötterna i det gamla forskningsbolaget Maxim förskräcker. Under 1990-talet var Maxim ett förväntansbolag och placerare räknade med att cancerprodukten, då döpt till Maxamine, skulle nå till forskningsvägs ände, registreras och få en framgångsrik lansering på marknaden.

Så blev det inte. Likt sin branschkollega Diamyd Medicals, med sitt vaccinpreparat i fjol, stupade cancerprodukten nästan framme vid målsnöret. Aktien störtdök från mycket höga kurshöjder. Men preparatet var inte helt uträknat, en ny tidsödande och kostsam forskningsresa började sedan produkten döpts om till Ceplene och bolaget till Epicept.

Nytt hopp för luttrade aktieägare väcktes när Epicept, för snart fyra år sedan, lyckades få grönt ljus för den omformulerade cancerprodukten i Europa. Men bolagets finansiella ställning är fortsatt mycket ansträngd. Hoppet har stått till ett klartecken för cancermedlet i USA. Med vd:ns avslöjande under förmiddagen verkar det inte bli så.

Frågan är vem som vill köpa Epicept.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors