Annons

Börsbloggen

Klas Andersson

Klas Andersson

Stockholmsbörsen vädrar redan nu vårluft. Inte bara sedan årsskiftet, plus runt 6 procent, är det uppåt. Sedan återhämtningen inleddes i början av oktober i fjol är faktiskt lyftet nu hela 20 procent för börsens breda index.

Denna börsvecka inleddes dock trevande, pendlande mellan minus och plus. Börsens aktörer avvaktade ytterligare signaler om hur det går med den fortsatta skuldsaneringen i Eurolands mest skuldtyngda ekonomi, Grekland.

Men att börsen på senare tid ändå inte präglats av de där riktigt tvära och stora kurskasten är ett tecken på att marknaden inte är lika mycket på helspänn som under sensommaren och hösten och inte längre prisar in en domedag för den gemensamma valutan euron utan betecknar skuldbergen i flera euroländer som möjliga att kliva över, för att slutligen komma till börslyckans dal.

På sistone har det kommit nytt hopp om att skuldproblemen i eurozonen kommer att lösas på ett tillfredsställande sätt. Dessutom kom i förra veckan en hel del oväntat gynnsam amerikansk statistik som ytterligare bidrog till att stärka humöret på världens börser. Till optimismen kan läggas att flera emissioner av statspapper i euroområdet tagits emot väl och att de tidiga amerikanska delårsrapporter som landat, bland annat från banksektorn,  välkomnats på marknaden.

Men, och det är ett tydligt men. Faran för nya kraftiga börsnedgångar är inte alls över. Det ska poängteras att alla pusselbitar måste falla på plats i det europussel som stötts och blötts under en  lång tid. Mycket återstår innan marknaden kan andas ut. Och allt handlar om psykologi. Den parallell till barnleken Följa John som under många decennier kan dras till hur börserna strömlinjeformat reagerar har accentuerats nu då en omfattande datorhandel tagit greppet och ytterligare förstärker svängningarna på börsen.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors