Annons

Börsbloggen

Nils-Olof Ollevik

Nils-Olof Ollevik

Tipset att personalnedskärningar och ökad arbetslöshet kommer att vara ofta förekommande rubrikord under våren är inte någon högoddsare. De första signalerna på att skuldkrisen nu också slår mot svenska företag kommer vi att se i kvartalsrapporterna för förra årets sista kvartal, som börjar strömma in under nästa vecka.

Flera storföretag har redan höjt garden och kallat facken till nedskärningsförhandlingar. Senast var det Sandvik, som varslar 400 anställda om uppsägning och de ska läggas till den redan aviserade omstruktureringen av Sandvik.

Sannolikt ska man se de varsel som läggs kort tid innan kvartalsrapporterna som rena vinstvarningar. Det är ungefär samma sak som när företag gödslar marknaden med meddelanden om jättekontrakt eller en stororder. Allt oftare publiceras positiva företagsnyheter i lämplig tid före en usel rapport för att aktien ska hinna få höjd innan raset.

Den normala effekten av en regelrätt vinstvarning är, som de flesta vet, ett ordentligt kursfall och ilskna aktieägare. Bortsett från den förstämning som den allmänt sprider omkring sig.

Ett tidigt varsel, däremot, kan få motsatt helt effekt. En vältajmad kostnadsnedskärning ger intryck av en förutseende och handlingskraftig företagsledning kan till och med ge aktien en liten knuff uppåt.

Därmed inte sagt att just Sandviks nylagda varsel är en förtäckt vinstvarning, men nog ger kombinationen varsel och ytterligare engångskostnader en påtaglig déjà vu-känsla från tidigare kriser.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors