Annons

Börsbloggen

Klas Andersson

Klas Andersson

Lundin Petroleum, fjolårets och 2010 års börsvinnare bland storbolagen, blev ordentligt tilltufsad på måndagens Stockholmsbörs. Nedslående preliminära resultat från en första oljeborrning utanför Norges kust fick aktien att falla brant.

Oljekoncernen har surfat mycket högt på upptäckten av stora oljereserver i Norge. Efter snudd på dubblade aktiekurser både i fjol och året innan var dock nedgången på måndagens börs inte så anmärkningsvärd, cirka 16 procent några timmar före börsstängning. Bolaget håller samtidigt fortsatt fast vid prognosen om de totala oljereservernas storlek, om än prognosen liksom tidigare ligger inom samma vida spann.

Lundin Petroleum surfar dock fortfarande högt på börsen utifrån de framtida utvinningarna av de norska oljereserverna. Det bör betonas att oljekoncernen är ett förväntansbolag och att en prognos är en prognos. Historien har gott om exempel med börsbolag som kommit ned på jorden igen sedan en förhoppningsbubbla spruckit. Minns it-boomen. Minns åtskilliga bioteknikbolags spjutspetsar i forskningen och som visade sig vara sockerpiller.

Men i skenet av den eurokris som överskuggar allt annat med ständigt nytt bränsle som skakar börserna är kanske just förväntansbolag något att satsa på. Det gäller förstås ”bara” att hitta vilka  förväntansbolag som i slutändan håller måttet, eller att kliva av innehavet innan en bubbla spricker.

Många hade nog räknat med en stökigare börs än det blev under måndagen sedan kreditvärderingsföretaget Standard & Poor’s sent i fredags sänkt kreditbetyget för Frankrike och ytterligare åtta länder i eurozonen. Ännu en påtaglig osäkerhetsfaktor under måndagen var utvecklingen kring skuldsaneringen i Grekland. Hur USA reagerar på alla omskakande omvärldsfaktorer får vi veta under tisdagen när börserna där öppnar efter långhelgen.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors