Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Många skulle nog helst låta bli att summera börs- och fondåret 2011. Som aktieägare ser du förlusten direkt på sparkontot. Men de som överlåtit sparandet till en fondförvaltare har i regel dessutom fått betala en dyr förvaltningsavgift för att få se sina pengar rasa i värde.

Bland årets fonder (inte sällan såld av någon urtrevlig bankrådgivare) är det få som har uppnått resultat att skryta om. Bland alla årets fonder ligger mindre namnkunniga i absoluta botten, visar en genomgång jag gjort på analysbolaget Morningstars sajt.

Trigon Capitals jordbruksfond Trigon ”Emerging Agri-Sector C” har tappat 50 procent under året. För denna prestation har fondbolagets kunder betalat 2 procent av kapitalet i avgift till fondförvaltaren.

Och med ett fall på 46 procent intas andraplatsen av hedgefonden ”Zaramant Healthcare Fund”.

FIM Fonders Rysslandsfond tar 3 procent i avgift för att förvalta kundernas pengar. Till denna höga kostnad hade FIM Russia Small Caps sparare förmodligen inte förväntat sig att tappa 44 procent av sina sparpengar i år.

Men bland årets förlorare syns också flera välrenommerade storbankfonder. Swedbank Robur Balkanfond, som har en förvaltningsavgift på 2,4 procent, har tappat 36 procent i år. Ett vanligt argument från fondbranschen är att fondsparande är långsiktigt. Därför kan det vara värt att påpeka att de flesta av dessa fonder även tappat värde på femårssikt. Denna Swedbankfond, som ett exempel, ligger på minus 57 procent.

Handelsbanken Indienfond har, med sin förvaltningsavgift på 2 procent, tappat 39 procent i år. Medan SEB:s Östeuropafond Småbolag och Nordea Nya tillväxtmarknader har spekulerat bort 35 respektive 36 procent av kundernas pengar.

Precis som med aktier, finns naturligtvis även en del lyckosamma vinnarfonder. I toppen, med en uppgång på 17 procent, återfinns Invesco Gilt A och läkemedelsfonden Seligson & Co Global Top 25 Pharmaceuticals.

Paradoxalt nog har dessa vinnarfonder en betydligt lägre avgift (0,8 respektive 0,6 procent) än årets förlorare. Fondförvaltare som inte har krävt höga avgifter av sina kunder är alltså de som har presterat bäst i år.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors