Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

En sextusen år gammal uppfinning är enda hoppet att rädda EU från skuldkrisen. Vi talar naturligtvis om ett effektivt skattesystem. Sedan barnsben vet vi hur viktigt det är med skatt. Det var ju därför som Jesus föddes i ett stall och inte hemma i sina föräldrars säng.

Moses var skatteflykting, aposteln Matteus skatteindrivare och kung Charles av England skattebrottsling. Den politiska historien är en historia om skatter. Inte minst idag mitt under brinnande skuldkris spelar skattefrågan huvudrollen.

Jul är den perfekta högtiden att skänka en tanke till fördelarna med skatt. Enligt Lukas-evangeliet reste Josef och Maria i romarriket från Nasaret till Betlehem för att skattskriva sig. Detta var under kung Herodes tid, för snart 2012 år sedan. Men historien om skatter börjar redan för 6 000 år sedan i Sumerriket som i det nuvarande Irak.

Dagens fastighetsskatt, spritmonopol och alkoholbeskattning är därmed mycket gamla uppfinningar. Men i skattens vagga, Medelhavsländerna, har man sedan länge övergivit tidiga skattetraditioner. Greklands svarta ekonomi – som utgörs av handel, varor och tjänster, både laglig och olaglig, där skatterna inte betalas – växte till 25 procent, en fjärdedel av BNP under 2010. Bland andra skuldkrisande EU-länder är också måttet på skattefifflande högt. Nära en femtedel av den spanska ekonomin går under beteckningen svart och motsvarande siffra i Italien är 22 procent. Siffrorna kan jämföras med 11 procent i Storbritannien och Tysklands 14 procent.

Bristen på skattedisciplin är kanske den viktigaste orsaken till skuldkrisen inom EU. Men är också lösningen. Det gäller dock att ha tålamod. Nu är kraven på länderna i kris är hårda på att få rätsida på inkomster och utgifter. Utan sparåtgärder inga nya lån har varit grundbudskapet. Hittills har det gått sådär. Runt hälften av Greklands åtstramningsåtgärder är i första hand beroende av skatter och ökade intäkter, och en fjärdedel av Greklands ekonomi utom kontroll är en förklaring till varför det inte fungerar. Ett effektivt skattesystem går inte att trolla fram på kort tid lika lite som att införa en ny syn på varför skatt är nödvändigt.

Risken med hårda besparingsplaner i skuldkrisande länder är densamma som för flera tusen år sedan. Det egyptiska skattesystemet urartade. Det som skiljer skatt från röveri är att staten ska lämna kvar tillräckligt för att det finns något att beskatta även nästa år.  Allmänheten i de skuldkrisande länderna anser dock att det är något som deras respektive regering redan har misslyckats med. Tuffa statliga besparingskrav finansierade till stor del med höjda skatter möts med gatuprotester och organiserat missnöje – med andra ord riskerar skattehistorien att upprepa sig även på mer våldsamma plan.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors