Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

När SvD Näringsliv träffade Triton och KKR för ett par veckor sedan var riskkapitalbolagen orubbliga. Ränteupplägget som syftade till att minimera den svenska bolagsskatten I portföljbolaget Ambea/Carema skulle vara kvar. Trots att Triton och KKR upprepade gånger underströk att skatteplaneringen inte var avgörande för avkastningen på affären. Eftersom det var praxis så skulle upplägget vara kvar tills reglerna eventuellt ändrades som finansminister Anders Borg flaggat för.  Men om något som är oviktigt för affärerna retar upp allmänhet och finansminister till kokpunkt, så kanske det hade varit läge att slopa skatteplaneringen och backa tidigare för att minska kritiken..

Triton och KKR är inte de enda riskkapitalisterna som för resonemanget att vinningen av att minimera bolagsskatten är minimal i jämförelse med de pengar som en effektivisering och ökad tillväxt bidrar med när ett portföljbolag väl säljs. Detta gäller inte enbart verksamheter inom vård skola och omsorg utan alla investeringar, försäkrar riskkapitalisterna. Argumentationen går även ut på att man vill distansera sig från myten att en riskkapitalist saknar industriellt kunnande och måste förlita sig på finansiella trollkonster för att kunna leverera en avkastning på närmare 25 procent per år.

Men prata går ju. Om nu ränteupplägg inte på något sätt är avgörande för vinsterna borde det kunna slopas i fler bolag eller varför inte i alla? Jag tror inte att riskkapitalisterna är beredda att omsätta teori till praktik och följa sitt eget resonemang. Att enbart förlita sig på att utveckla bolagens verksamheter för att nå vinst är kanske lättare sagt än gjort. Att släppa ifrån sig alla möjligheter till finansiell magi är nog betydligt kostsammare än vad riskkapitalisterna vill erkänna.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors