Annons

Börsbloggen

Jan Almgren

Jan Almgren

Mycket kan sägas om finansmannen Christer Gardell. Men ingen kan påstå att han saknar handlingskraft. När dystopier om vårt framtida Europa radas upp som juldoftande glöggkalas i december öppnar Christer Gardell plånboken och handlar aktier i problemfyllda bolag. Det är respekt. Först Danske bank, för några veckor sedan, och så Tieto idag.

It-jätten har den senaste tiden mest uppmärksammats för ett gigantisk datahaveri som bland annat drabbat Apoteket, SBAB och Bilprovningen. Notan kan bli dyr. Men det skrämmer uppenbarligen inte Gardell och hans investeringsfond Cevian Capital.

Nu är det skillnad på Danske Bank och Tieto. Den förra är ett helt nytt innehav i portföljen. Den senare har Christer Gardell haft sedan åtminstone 2009. Och dagens flaggningsmeddelande, att man har över 15 procent i It-jätten, ändrar egentligen inte så mycket. Cevian var redan tidigare största ägare och Christer Gardell sitter i Tietos styrelse sedan något år.

Ändå väcker Gardells köp vissa förhoppningar i vanlig ordning. Kursen tog idag ett skutt uppåt, drygt två procent, på en i övrigt fallande börs.

Tieto har tidigare utnämnts till en av börsens tristaste bolag av vissa. Det har varit återkommande lönsamhetsproblem och en stadigt fallande kursutveckling de senaste två åren. Till detta ska läggas en mördande konkurrens.

Men kanske är något på gång. Den senaste rapporten var ett lite lyckopiller för It-bolaget. Resultatet före skatt landade på 28 miljoner euro. Det var nästan dubbelt så bra som väntat. Även omsättningen var bättre än vad analytikerna hade räknat med. Står Tieto inför större vändning? Eller gör Christer Gardell en offensiv i ett sista försök att rädda en dålig investering.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors