Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

December är lika med stress. Bokslutet för 2011 behöver visserligen inte börsbolagen lämna in för än 2012. Men det gäller att få in affärerna och trimma verksamheten till rätt sida om nyåret. Vad ska plockas fram och vilka surdegar ska sparas till nästa år?

Min favoritkassörska på ICA hängde upp julgardinerna i november och har redan trillat sina köttbullar. Själv kommer jag i vanlig ordning att vara ute i sista minuten för att göra ett värdigt avslut på kalenderåret. Jag är inte ensam om att storstäda och pynta i sista minuten. Börsbolagen är ofta ute i senaste laget med att trimma verksamheten för att komma ut så fördelaktigt som möjligt. Under många år jobbade jag på nyhetsbyrå, och dagarna innan jul brukade faxen (ni vet den där apparaten med en pappersrulle som pressmeddelanden skrevs ut på) gå varm med nya order, omorganisationer revolutionerande produkter med mera.

Efter julhelgen när redaktionen låg sömnig och de som kunde flytt fältet till nära och kära var det ett helt annat rassel i faxen. Nu var det surdegarna som bolagen satsade på att smyga ut. Vinstvarningar, omorganisationer uteblivna investeringar och sänkta framtidsprognoser kunde gömma sig i högen av pappersrullar under faxen. Det är inte mycket som ändrat sig de senaste tio åren, när det gäller framförhållningen i börsbolagen. December är bråda tider, skillnaden i år är att det inte kommer komma lika många muntra nyheter från bolagen. Skuldkrisen med en kommande lågkonjunktur bäddar för en övervikt av vinstvarningar och nyheter sänkta prognoser. Trista besked kommer dugga tätare resten av månaden. Inställda order och kostnadsbesparingar kan också utgöra en väsentlig andel av beskeden till aktieägarna. Rena personalneddragningar brukar dock inte dundras ut dagarna innan jul utan kan man så avvaktar man för att inte förstöra de anställdas julstämning.

En vinstvarning från något av bolagen i den egna aktieportföljen förutspår tacksamt utvecklingen för 2012 och det kan mycket väl vara läge att hoppa av. Som aktieägare gäller det därmed att inte slappna av och låta glöggen lumma till sinnena för mycket. Det går ju att utnyttja de få mellandagarna till att handla aktier och optimera det här årets kvittningsmöjligheter.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors