Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det var på en presskonferens år 2009 som uttalandet, som Investors vd Börje Ekholm skulle få ångra, nådde medierna. Lugnt, och lite tyst, kom svaret på frågan från journalistklungan om vad han ansåg om regeringens insatser för att sälja Saabs Gripen-plan till Brasilien:

”I många länder i vår omvärld deltar regeringarna på ett mycket högre plan och mycket mer aggressivt vid den här typen av försäljningar. Vi kanske skulle hoppas att det stödet också fanns i Sverige.”

Snart toppade hela Sveriges nyhetssidor med rubriken ”Investor-vd inte nöjd med regeringen”. Uttalandet fick, enligt flera källor, den svenska regeringen att gå i taket och en representant ringde och gormade i Investorchefens öra. En ångerfull Ekholm fick kontakta oss journalister igen, och försöka nyansera sitt uttalande.

Ett klassiskt exempel på en tvist som uppstår när staten och kapitalet försöker styra samma båt. För att det är mycket politik som ligger bakom börsbolaget Saab råder det inga tvivel om. Det är politiker som tar de slutgiltiga och avgörande besluten. Saabs omsättning kommer i dag till drygt två tredjedelar från marknader utanför Sverige. Nu senast är Schweiz den potentiella storkunden – av 22 Gripen-plan för 22 miljarder kronor. I börsvärlden var affären så gott som genomförd på onsdagen, och aktien stängde på plus 11 procent – till stor glädje för röststarkaste ägaren Investor, som äger 40 procent av bolaget. Men glädjen blev kortlivad. Det är inte bara bolaget och en regering som ska vara överens. Att det är flera partier som ska säga sitt blev investerarna snart plågsamt medvetna om. I dag meddelade flera stora politiska partier i Schweiz att de ska försöka stoppa affären, som avfärdades som ”överdriven lyx”, och Saab-aktien backade med omkring 3 procent. Köpet är villkorat av att det schweiziska parlamentet säger ja. Samtidigt kvarstår förhandlingar mellan Saab och den schweiziska regeringen. Bolagets börsutveckling kommer sannolikt fortsätta att styras av politiska uttalanden framöver, nu när det är många kockar som rör i Gripen-soppan.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors
Fler bloggar