Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Riksbanken har släppt sargkanten och kräver att bankerna behåller eller ökar sitt pengaförråd. Men med tanke på att Riksbanken inte drar sig för att rycka ut och rädda ansiktet på de svenska bankerna kan man undra hur trovärdig myndigheten egentligen är.

Att Swedbank var illa ute under finanskrisen är numera ingen hemlighet. Men 2008 var det inte lika lätt att veta. Swedbank gjorde sitt bästa för att släta över och låtsas som att allt var som vanligt. Inte ens när köerna av kunder som ville ta ut sina pengar ringlade allt längre medgav banken att det fanns problem. Det intressanta i sammanhanget kanske inte är att ett företag i en utsatt situation väljer strutstaktiken. Men att myndigheter som Finansinspektionen, Riksgälden och Riksbanken, samtidigt, väljer att jamsa med och dra ett par rövare i syfte att hålla bankkunder och media i ovetskap är betydligt läskigare och inget annat än förmynderi.

Myndigheternas dimridåer sparade sannolikt Swedbanks aktieägare minst ett par miljarder eller räddade till och med hela banken. Som bekant har aldrig banker kundernas förvarade i kassavalvet utan det mesta har andra kunder lånat.  Hade köerna fortsatt ringlat ännu längre hade banken riskerat att gå omkull. Så i det större perspektivet, värnandet om svensk stabilitet, går det kanske att förklara agerandet men även om det finns goda skäl kostar det mycket förtroendekapital att tumma för mycket på sanningen.

Med tanke på Riksbankens sidsteppande nyligen när det gällde Swedbanks återköp verkar man inte heller ha någon hög ambition att återskapa förtroendet. Enligt Riksbankens stabilitetsrapport från i maj uppmanades bankerna att behålla eller öka sina förråd av pengar. När SvD Näringsliv avslöjade att Swedbank trots Riksbankens rekommendationer fört över 5 miljarder kronor till sina aktieägare genom att köpa tillbaka aktier blev förvisso reaktionerna mycket starka men inte från det väntade hållet. Finansminister Anders Borg flög bokstavligen i taket under en intervju med Ekot. Riksbanken å sin sida valde att istället för att kritisera Swedbank offentligt, tona ned vikten av sina egna rekommendationer.

I senaste stabilitetsrapporten från Riksbanken är det dock återigen hårdhandskarna som gäller. Myndigheten upprepar att bankerna ska ha oförändrat eller öka sitt förråd av pengar, men nu är det betydligt mer pengar som ska sparas. Glasklart? Eller är det någon, som liksom jag, undrar vad som verkligen gäller när det börjar blåsa snålt och bankerna trycker på för att dela ut mer pengar till sina aktieägare.

 

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors