Skuldkraschen: bildruta 157

I kristider går många omkring och väntar på den stora KRASCHEN. Dagen då alla olycksbådande profetior kommer att slå in och nyhetssajterna fyllas med rubriker som FRITT FALL och BÖRSKAOS.

När börsen faller med fem procent eller mer på en enda dag är krismedvetandet alltid på topp.

Experterna luftlandsätts i landets tv-soffor och småspararna serveras allehanda råd av skiftande kvalitet.

Men spektakulära börskrascher är lite som åskoväder – det dundrar rejält en stund och sedan tittar solen fram igen.

De verkligt allvarliga börskollapserna gör desto mindre väsen av sig.

De kommer smygande, som öppna gaskranar som långsamt sprider sitt osynliga gift.

Först i efterhand förstår vi att kraschen är ett faktum.

Kanske är vi mitt inne i en sådan nedgång just nu.

Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på fredagen fallit med en procent. Ingen orsak att stoppa pressarna kanske.

Om det inte vore för att det är den tionde raka dagen med backande aktiekurser.

Under denna period har börsen förlorat över tio procent av sitt värde. Sedan årsskiftet står Stockholmbörsen på minus  26 procent minus.

Även det globala indexet FTSE All World faller för tionde raka dagen.

Kraschen pågår alltså i tysthet för fullt.

Ända sedan 2008 har världsekonomin liknat en tågolycka i slowmotion.

Visad i normal hastighet är filmen en riktig skräckis. Men framvevad med en bildruta i veckan under tre års tid känns det som egentligen är en gigantisk skuldkrasch inte lika dramatisk.

Att Tyskland inte skulle lyckas hitta köpare till sina statsobligationer, något som inträffade tidigare i veckan, är ett scenario som för bara ett år sedan framstod som så osannolikt att den som fört fram det hade stämplats som riksidiot.

Ett stort antal bildrutor senare känns det ganska logiskt. Den avtrubbade marknaden rycker nästan på axlarna och börsen fortsätter falla. Lite varje dag.

 

 

 

Visa kommentarer (49 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Nu vill jag dricka mig full och skjuta saker!

 • Anonym

   Nåja-bildruta 157,kanske inte följs av så många som man tänkt-hoppats. Till nyåret’ får vi kanske allt på en gång,även SAAB affärens upplösning.Förhalningarna som pågår är bara slowmotion..det med.Först då’ vet vi vilken skräckfilm vi tittat på-egentligen!

 • Anonym

  Själva avgörandet kan dock bli plötsligt när Merkel kommer göra slut på Euron. Om Tyskland inte längre kan låna pga att de släpar runt en massa dödkött i form av PIIGS så har de egentligen inget annat val än att införa Neue D-Mark.

 • Anonym
 • http://blog.pelotard.com Pelotard

  Men man ska notera att de obligationer som Tyskland försökte sälja, erbjöd de till räntor som låg en bit under de rådande marknadsräntorna. Dvs det lönade sig bättre för investerarna att handla exakt samma papper på börsen. Om man är konspirationsteoretiskt lagd, kan man tro att någon la ut de här obligationerna till försäljning just för att få den här effekten…

 • http://blogg.vk.se/riskmanagement Erik

  Detta inlägg ligger väl i linje med frågan jag ställt vid upprepade tillfällen: ”Är det såhär det ser ut då ett ekonomiskt system faller?” Och jag kan inte annat än att hålla med. Likt när koldioxid släpps ut i atmosfären och förändrar klimatet, gör vädret mer instabilt, med hällregn ena månaden och torka den andra- allt i en outhärdligt långsam process, en bildruta i taget – på samma sätt jobbar underliggande faktorer på att sakta men säkert ändra vårt ekonomiska klimat, med ökad volatilitet på vägen

  • Hilfe!

   Inte lätt att veta alltid. Vädret fluktuerar också naturligt. Det var t ex inte någon människas fel att vi hade ”lilla istiden” under sådär 200 år under medeltiden.

   De senaste 10 000 åren har varit ovanligt lugna i Jordens klimathistoria. Vissa anser att det tillfälliga lugnet är själva orsaken till att vi har kunnat få en högcivilisation. 10 000 år är en ögonblinkning inom geologin, och klimathetsen är i mina ögon felriktad och överdriven. Överbefolkning, gifter och kemikalier är de riktigt allvarliga miljöhoten.

   • Anonym

    Äntligen någon som har perspektiv på saker & ting, jag lyfter på hatten. För inte så länge sedan var det i princip medelhavsklimat här, vid tiden för hällristningarna vad jag förstått. Vi människor tror att vi är så ”viktiga”, men vips är det istid och vår existens är hotad. Sätter en peng på att det då plötsligt är moraliskt OK och politiskt riktigt att påverka Jordens klimat. 

    • Hilfe!

     Tack för hattlyft! :)

   • Anonym

    Börsen fluktuerar också naturligt ;D

 • Anonym

  människan är deriverande…vi upptäcker aldrig långsamma förändringar när de sker…det är först får oss att stanna upp och ta två steg tillbaka som vi ser att något drastiskt verkligen har hänt.

 • Anonym

  Många filmrutor ere kvar asså! Vi har bara sett introt ännu.
  De nervsvaga bör skaffa en kudde att gömma ansiktet i!
  The end’s gonna be messy!
  /S

 • Hilfe!

  Så är det säkert. Jag har tyvärr haft för mycket annat att ta hand om i år för att hinna parera marknads-fnatten, så för min del är det bara att acceptera att jag har fastnat med notan.

  Förbannelse över att politikerna ännu en gång verkar köra ”skuldavskrivning genom hög inflation”. Som flitig och snäll ekorre så hade jag velat ha kvar mina ekollon själv, nu när vintern kommer.

  • Anonym

   Jo men Merkel ger sig inte så det kan ju vara att du får behålla den ekollon.
   Annars tror jag tyvärr att Europa bara har en chans och det är en ordentlig inflation på upp mot 8 % i ett antal år. Varje ekollon blir mindre värd men du får ju chansen att plocka många fler på ”inflationsvägen”.

   • Hilfe!

    Nej, om inflationen tar mina ekollon så försvinner de ju. Jag anser att den dolda inflationen redan har naggat på mina ekollon, även om den stora flodvågen av inflation inte har släppts lös ännu. Jag har drabbats av aktieraset, och är inte alls säker på att inflationen kommer att kompensera mig där.

    Och – jag ville inte ha ”chansen” att plocka fler ekollon. Jag ville få ha kvar mina ekollon, inte behöva slåss för dem jag hade eller kämpa för att skaffa fler.

    Men visst vet jag att planen är att se till att ekorrarna tvingas fortsätta springa för livet i hjulet, så länge de ö h t orkar, för att slippa ramla ur och tvingas bo i ”utanförskapsområden”. Min poäng var att jag protesterar och tycker att systemet är fel.

    • Anonym

     Jag är inte oenig med dig och kan bara konstatera att vi sitter i samma båt.

     Den 27 november 2011 09:54 skrev Disqus <

     • Hilfe!

      Bra! Inte bra att båten vi sitter i läcker, dock.

 • Hilfe!

  Så är det säkert. Jag har tyvärr haft för mycket annat att ta hand om i år för att hinna parera marknads-fnatten, så för min del är det bara att acceptera att jag har fastnat med notan.

  Förbannelse över att politikerna ännu en gång verkar köra ”skuldavskrivning genom hög inflation”. Som flitig och snäll ekorre så hade jag velat ha kvar mina ekollon själv, nu när vintern kommer.

 • Anonym

  Så går det när EU och USA tar bort tullarna mot Asien och de asiatiska länderna behåller sina egna tullmurar. Dessutom är västländer idag helt i händerna på de privata bankerna. Nationalisera dessa överlag! Eller sätt upp fler soppkök.

 • Anonym

  Det ironiska i sammanhanget är att det finns enkla lösningar på problemen. Ett exempel är komplementära valutor i stil med schweiziska WIR som bevisligen fungerar mycket bra. Då står inte Europa och faller med Euron. Långsiktigt måste det till en övergång mot en resursbaserad ekonomi men redan idag kan man ta steg mot en hållbar ekonomi och det behöver inte ens fattas några politiska beslut.

  http://en.wikipedia.org/wiki/WIR_Bank

 • Anonym

  Det mest deprimerande är att ledarskap saknas så monumentalt. Grekkrisen bottnar i att det inte finns insyn i vilka banker och försäkringsbolag som sitter med Credit Default Swaps i grekiska statspapper. Därför kan inte Grekland tillåtas gå i konkurs, det leder till ett okontrollerat förlopp där utlåningen kan frysa. Men det här har ju varit ett problem i åratal, ändå blir det inget systematiskt arbete med att bringa ordning i röran. Varför inte lagstifta om registrering av CDS:er ?    Vilka lobbyistgrupper är det som bromsar ?  Vem har makten egentligen?   Guldman Sachs och deras gelikar? 

 • Anonym

  Lite som vanligt, vissa gör väl bra business, andra sämre och de flesta av oss undrar om undergången är här igen, och igen och igen igen.

 • Anonym

  Läser som alltid, Andreas Cervenkas artiklar med intresse. Han är en av de ytterst få kunniga och initierade journalisterna i Sverige överhuvudtaget. Rena, avskalade analyser där han visar sin kompetens.

  • Anonym

   Samma här!

   Gillar raka puckar utan en dimridåer!

   Kanske är det för att vi är vanliga människor som bara vill leva våra liv utan att giriga politiker förstör det!

 • Anonym

  ”Livet vid civilisationens slut”
   – en bok skriven av David Jonstad
  (boken kommer ut i januari 2012, på Ordfront förlag)
  http://www.effektmagasin.se/livet-vid-civilisationens-slut

  ”Mycket av boken går visserligen ut på att avdramatisera fenomenet kollaps. Det är ingen apokalyps som vi är på väg mot. Kollapsen är en krypande process där vi successivt får lära oss att leva med en lägre nivå av komplexitet”

  Kanske ngt för oss på den enklare sidan staketet att läsa?
  /S

  • Anonym

   Lite som pyspunka då, inte ett däck som exploderar.

 • Anonym

  Detta med faktumet att Tyskland inte lyckades sälja obligationer för sex miljarder till räntan 1.98% förefaller vara lite väl upphaussat. Tyskland har tidigare under 2011 sålt tioåriga obligationer till nästan 3% så varför yva sig så fruktansvärt mycket över att det inte går till 1.98% nu? Onekligen har Tyskland svårare att låna nu än tidigare under hösten då deras obligationsränta legat på 1.9-2.2% men något jättekris förefaller det inte vara – än.

 • Pelle Andersson

  Som anarko-kapitalist och paleolibertarian så ser jag faktiskt med en viss tillförsikt på framtiden då jag tror att det finns en möjligheten i krisen att det nuvarande systemet med stora stater och offentliga sektorer kommer att implodera. Slut med den sociala ingenjörskonsten alltså och låta den sanna demokratin och friheten växa fram.

  • henrikopersson

   Inte troligt att vi ser en ökad demokratisering bara genom en avveckling av den offentliga sektorn. Visst kan vi dock skära en del. Jag ser hellre en demokratisering av finansinstitutioner och transparens inom politiken. Någon fri marknad är det heller inte att tala om i dagsläget.

 • Anonym

  Att krisen redan är en god bit på väg är väl de flesta överens om!

  Intressantare är vad som händer när krisen är ett faktum och vad som händer därefter.

  Väljer vi nya politiker som ”lovar” lika mycket som tidigare med skuldsättning som följd och kör ned Europa igen?

  Eller lär vi oss något av vad som skett?

  Det är inte ”bara” politikers girighet som styr utan också ”vi” väljare som ”vill ha” mer. Den frestelsen att som politiker lova för att bli vald och omvald med lånade pengar kanske bara börjar om.

  Så vems är felet till den galna lånekarusellen som leder till avgrunden?

  Vi som väljer eller folkvalda?  

  • Anonym

   Man kan ju också se det som så att om man finansierar skattesänkningar genom att sälja av kapital och försämra trygghetssystemen så har ju folket även valt det. Kan ju bli problematiskt i den kommande lågkonjunkturen att stå utan skyddsnät – annat än det som familjen kan erbjuda, som ju Reinfeldt tycker kan ersätta a-kassan.

   • http://komigenuva.wordpress.com Nemokrati

    Inte förrän villaägarna drabbas genom högre räntor , sjunkande huspriser och massarbetslöshet i kombination kommer det att ställas krav på verksamma åtgärder. Tills nu har dessa känt sig ‘osårbara’ – och kunnat låta arbetslösa och sjuka betala priset för skattesänkningarna, då all förd politik hittills sett ut att gynna dem, men den höga lättsamma utlåningen kombinerat med stora skattesänkningar som nedmonterat välfärden kommer då att slå tillbaka mot just dem, och då blir det annat ljud i skällan. I själva verket är det så, att den nedmonterade välfärden faktiskt skett på bekostnad av en förlorad generation, ochdessutom kompenserats med högre skuldsättning, då människor varit tvungna att ta på kredit för att betala det som fungerade billigare före de EU-påbjudna avregleringarna, t ex fanns billigare hyresrätter och betydligt bättre fungerande infrastruktur – kollektivtrafik, lägre priser för el, inom vård, för mediciner etc. Tyvärr har högerextremiseringen och demoniseringen av socialdemokratin från högermedia gått så långt att risken är stor för en tvångsuppepning av det totalitära 30-talet.

 • Joakim Fredriksson

  Skönt med såna här artiklar. Att ibland kunna säga ”så ser jag också på saken” när jag läser ”gammelmedia”.

  Cervenka skriver: ”Ända sedan 2008 har världsekonomin liknat en tågolycka i slowmotion.”

  Det är exakt så jag ser på saken! Bra formulering.

 • Anonym

  Jag läser en hel del på  den utländska pressen och det är inte tu tal om saken. Den svenska pressreaktionen till den krasch vi nu ser är helt förlamad. Det saknas djup och allvar i analysen, materialet prioriteras inte, hela finanskrisen behandlas som en olägenhet som kommer att gå över om vi bara tiger. Men så ser det inte ut i tysk, fransk, engelsk eller amerikansk press. Amerikansk press har gett ordet åt ekonomer som redan för 5-10 år sedan förespådde krisen (nej dom glömmer inte sina egna problem) pga inneboende brister inom det ekonomiska eurosamarbetet. Överallt skrivs det med allvar, men inte i Sverige. Jag håller fullständigt med Cervenka i det mesta han skriver, man önskar bara att han kunde få första sidorna i tidningen. 

  • Anonym

   Detta är typiskt för svensk press – allvarliga och komplicerade problem behandlas knappt och om de behandlas så är det enbart utifrån svensk synvinkel. Däremot är det stor engagemang i ”icke frågor” såsom – föräldraförsäkringens fördelning (nu på 16:e året)- bedövning vid kastrering av gris kultingar – regerings utredning om maskulinitet – jakt på vargar – skall vi bygga bostader när vi har bostadsbris? – energi debatter (nu på 34:e året) – är män och kvinnor olika – vilken mat är denna månad farligast – etc etc.

 • Anonym

  Bra bloggtanke med bra bild på en katastrof i slow motion.

  Det man kunde tillägga är att katastrofen ”smyger inte på egen hand”… utan detta ”smygande” och den kommande katastrofens storlek är resultatet av EU- och eurobyråkratins alla ansträngningar… Det hade säkert varit mycket bättre om de inte gjort något…

  • http://komigenuva.wordpress.com Nemokrati

   Varje ”åtgärd” förvärrar krisen. Just nu kräver de högre kapitaltäckningsgrad av bankerna, något som ska göras under peak inte på god väg in i en depression. Det kommer att ytterligare strypa utlåningen, produktionen, konsumtionen, eftersom bankerna istället för att ta in mer kapital stryper utlåningen, då det ger samma effekt – siffrorna ser bättre ut. De medverkar då till total stand-still i ekonomin. Vilket inte direkt kommer att förbättra staternas eller hushållen s förmåga att amortera på sina lån och betala skulder. Detta kommer att leda till ännu högre räntor, uppmuntrande till ren ockerverksamhet. För företagen kommer fortsätta behöva låna pengar, istället tvingas de dra ner på produktionen. De höga elpriserna i och med EU:s krav på indelning i elområden kommer ytterligare att förlama produktionen – då de slår igenom i Sverige i den del av landet är industriernea ligger och folkrikaste delarna vilket kommer att höja elpriserna för hushållen och ger mindre för dem att konsumera för. Konsumtionen går ner. Tysklands elbehov kommer att öka enormt i och med kärnkraftsavvecklingen, som man inte planerat för. Om man hade varit lite smart hade man massivt satsat på solkraften när det fanns massor med billigt investeringskapital. Nu är det för sent. Sen förespråkar de stenhård austerity för GIPS-länderna vilket definitivt kommer att garantera att de inte kan betala av på sina skulder, under tiden stiger räntorna till katastrofnivåer vilket ökar skuldsättningen ännu mer.  En passiv arbetsmarknadspolitik ovanpå det, förvärrar ytterligare osv. 

   • Hilfe!

    Kreditexpansionen har satt oss i skiten. Utlåningstakten ökar fortfarande. Den måste minska. Jorden är en ändlig resurs, och befolkningsökningen är redan bortom all kontroll.

    • Anonym

     Vad i allsindar har utlåningen egentligen med planetens resursförbrukning att göra? Principiellt innebär krediter endast att konsumtion omfördelas tidsmässigt. Det som nu hänt är att framtiden belånats i allt större utsträckning vilket framöver kommer betyda väsentligen lägre tillväxt eller kanske till och med produktionsminskningar och lägre konsumtion.

     Sedan är det inte alls så att befolkningsökningen är ”bortom” all kontroll. Den snabbaste befolkningsökningen är av allt att döma redan bakom oss och ökningen avtar just nu i nästan hela världen. 

     • Hilfe!

      I vilken ände ska man börja? Du begär ett lite väl omfattande svar, mer eller mindre en grundkurs i ekonomi och resurser. Men nåväl, kreditexpansionen har tillåtits för att den gällande teorin har varit att vi kan ha en oändlig tillväxt. Den oändliga tillväxten behöver också en snabbt ökande befolkning som motor.

      Att ökningen av befolkningen just nu avtar innebär inte att befolkningsökningen är under kontroll. Dels så ökar befolkningen i de grupper som av religiösa skäl vill expandera, och dels så ökar befolkningen fortfarande, på en ändlig planet som redan har skadats allvarligt (utrotade djur, förstörda ekosystem, gifter, skadliga kemikalier, utarmade resurser).

      Med dagens befolkningsstorlek finns inget sätt att ge alla som lever en acceptabel levnadsstandard. Och befolkningen ökar fortfarande, medan de få fickorna av orörd djungel och nationalparker bränns ned för att få åkerjord och töms på djur av svältande tjuvskyttar.

 • Anonym

  Åtgärden att låta pengamängden skena iväg och övergå till en kreditbaserad
  tillväxtekonomi är grundorsaken till dagens problem. Vi skulle ha accepterat
  vår planets fysiska gränser och låtit vår produktion och konsumtion
  styras av råvaru/bränsletillgången istället för av blåögda förhoppningar
  om ett framtida tillväxtmirakel. Då hade alla sett vår ekonomi krympa
  och kunnat anpassa sig till det i lugn och ro. Nu har lånekarusellen det
  senaste decenniet maskerat världsekonomins verkliga tillstånd och lurat
  folk till fortsatt ohållbar konsumism. Vi har bara ett jordklot, och när det börjar säga ifrån hjälper inget finanstrixande i världen.

 • Anonym

  Cervenka verkar vara den enda inom svensk media som på ett konsekvent och självständigt sätt analyserat finans- och skuldkrisen.
  Här är länkar till ett par intressanta utländska röster:
  Nouriel Roubini: http://www.youtube.com/watch?v=b781F11EXeM&NR=1
  Steve Keen: http://www.youtube.com/watch?v=E0YC2PLnWRA&feature=related

 • Anonym

  Väger man in att normaltillståndet vid våra breddgrader är två kilometer is över ”våra huvuden” så förefaller det ändå uthärdligt om det skulle bli ett par grader varmare längs vägen – så och om vi skulle råka förhala nästa istid några tusen år.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Den politiska adelns lojaliteter mot sina väljare avtecknar sig med alltmera pinsamt uppenbar skärpa.

  Pengar styr ekonomi som styr politik, så är det, men att den kognitiva dissonansen hos de folkvalda skall behöva visa sig så till sin yttersta potens, ger sannerligen ett beklagligt avtryck ifråga om tidens moral om folk har de regeringar som de förtjänar.

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  I Sverige skulle detta förlopp i klartext kunna ha uttryckts som att vad som än händer, så skall den finansiella adelns förmögenheter och rättighet att finansiellt exploatera alla andra, räddas till varje pris, för alla andra!

  Min Holländska är så dålig ;-)

  • Anonym

   Du har fel! Om du läser vad det står i artikeln OCH vet vad som hände med t ex Nordea så vet du att aktieägarna blev av med sin tillgång. Bankens aktier övertogs av staten i båda fallen. Alltså stämmer inte det du säger. Bra försök men dåligt påläst.

   • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

    Detta med tempus är kanske inte riktigt din grej? Och det var ju trots allt så att den systemiska metacykeln ännu inte var helt död, skuldmättnaden hade inte passerats. Så vilken betydelse det du skriver skulle ha i förhållande till nu, är inte uppenbart. Systemkrameri är systemkrameri.

    • Anonym

     Mitt förhållande till tempus är nog lika med ditt förhållande till läsförståelse.

 • Hans Erdmann

  Asiater gör aldrig fel, då förlorar de ansiktet. Hade för ett antal år kontakt med ett antal asiatiska leverantörer, via brev förde jag fram krav på laglig rättelse enligt garantien (Samsung i Stockholm var ett av företagen). Jag fick aldrig svar, det gick inte ens via telefon att få kontakt med de. Men det finns ett företag som ar det mest asiatiska i världen och som totalt struntar ens att kommunicera på ett vettigt vis med kunderna, det ar NASA-USA-amerikanskt och heter Microsoft.
  Jag har aldrig under mitt långa liv träffat ett företag som är så totalt nonchig som Microsoft. Så Toyota är harmlös jämnförd med Microsoft. USA thinking.

Betalningskrav

Varningen: Greklands
kollaps allt närmare

Nödvaluta? Statskassan i praktiken tom.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Så vill ministern rädda mjölkbönderna

krismöte

Böndernas kris späs på ytterligare.

Energijätte kan stoppa stängning

ringhals

”Vi behöver mer tid”.

Börsen granskar
Eniros vinstvarning

Frågor väcks efter miljardnedskrivningen.

Han förlorade 120
miljarder på en dag

Li Hejun största förloraren när aktien rasade.