Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Med inhoppet i Danske Bank vill Christer Gardell göra om samma resa som i Swedbank. Men likt vargen jagar han sällan ensam. Cevians vapendragare Parvus uppges också ha köpt på sig aktier i Danske Bank och nu vill fonderna tillsätta en ny vd.

Danske Bank passar som hand i handsken för Christer Gardell och Cevian. Banken tog synnerligen ett par hårda smällar under finanskrisen. Efter det rekorddyra köpet av finska Sampos bankverksamhet var kassan barskrapad. Säljaren Björn Wahlroos uppges ha skrattat hela vägen till banken över vd Peter Straarups prisokänslighet. Snart stod det också klart att det var ett köp av grisen i säcken för Danske. Sammanslagningen av den finska verksamheten mer eller mindre havererade. Samtidigt gjorde sig överhettningen i Baltikum smärtsamt påmind och Danske fick ta stora förluster i sin nyköpta baltiska verksamhet. Som grädde på moset havererade Irlandssatsning, och den danska hemmaverksamheten drabbades av lågkonjunktur och fastighetskris.

Cevian är sällan helt ensamma när det ger sig in i nya investeringar. Skall man tro uppgifter till SvD näringsliv har också redan favorit kollegan Parvus gjort gemensam sak med Cevian. Parvus har slagit följe med Cevian i en rad olika bolag tidigare, däribland Lindex och Volvo. Parvus grundare Mads Eg Gensmann är dansk och kan det lokala näringslivet på sina fem fingrar.

En klassisk styckning av banken i mindre delar ligger nu i korten. Men det kanske inte blir nödvändigt eftersom det finns en hel del att göra utan att börja skära i verksamheten.

Att banken inte återhämtat sig är sedan finanskrisen är tydligt. Bara i år har aktien tappat nästan halva sitt marknadsvärde och till slut tillkännagav Peter Straarup att han nu kastar in handduken, nästa år ska en ny vd finnas på plats.

Att rederijätten Maersk kontrollerar drygt 20 procent av Danske hindrar knappast Gardells planer. Maersk uppges vara beredda att, vid det här laget, testa det mesta för att få ordning på banken. Det lämnar i sådana fall stort utrymme för Christer Gardell och hans aktivistkompisar att tillsätta både vd och styra strategin för att maximera sin investering. Men Maersk får se upp, Cevian och aktivistfondernas långsiktighet är i bästa fall de vi oftast definierar som kortsiktigt ägande. När önskad avkastning är uppnådd är det bara tack och hej för den här gången som gäller.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors