Annons

Börsbloggen

Jan Almgren

Jan Almgren

Nordea gör det. Swedbank likaså. SEB flaggar för att de kommer att göra det medan Handelsbanken singlar miljarder över sina anställda. Det handlar om personalnedskärningar hos bankerna och som vanligt är det en av storbankerna som går sin egen väg.
Igår kom beskedet att Swedbank planerar att göra sig av med anställda. Informationsdirektör Thomas Backteman talar om en anpassning till en ny verklighet. Högre kapitalkrav i kombination med lägre aktivitet på aktie- och transaktionssidan gör att banken måste spara. Liknande argument förs fram hos SEB och Nordea, även om den senare med ordförande Björn Wahlroos i spetsen mer uttalat också vill ha upp sin avkastning.
Just i det här läget får Handelsbanken rubriker av ett helt annat slag. ”Miljardregn över SHB:s anställda” stod att läsa i den rosa konkurrenten häromdagen. Det handlar om vinsthandelsstiftelsen Oktogonen och de 14 miljarder som stiftelsen förfogar över och som kommer att delas ut till anställda, hög som låg, när det blir pension. Det är fascinerande hur Handelsbanken hela tiden lyckas visa upp en annan bild när konkurrenterna svettas i olika krislägen.
När krisen i Baltikum för två år sedan nästan höll på att knäcka Swedbank och fick ner SEB i brygga seglade Handelsbanken obekymrat vidare. När Nordea nu får utstå spott och spe för sin dyra vd-våning på Östermalm är det ingen som haft några allvarligare synpunkter på Handelsbankens vd Pär Bomans bostadsförmåner. Och när alla de tre andra storbankerna bantar personalen delar Handelsbanken alltså ut feta pensionscheckar (även om de naturligtvis genomför besparingar).
Den bonuslösa banken med urstarkt varumärke tycks klara finanskriser och skuldkriser utan strapatser och fläckat rykte. Det imponerar. Den profillösa vd:n Pär Boman syns visserligen nästan aldrig i media och bankens ordförande är det få som överhuvudtaget vet namnet på (Hans Larsson). Ledningen gör sig osynlig för omvärlden och hoppas att det goda varumärket fixar skivan. Räcker det om krisen även kommer till Handelsbanken.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors