Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Det är mer än tio år sedan som möjligheten att stämpla kostnader och intäkter som extraordinära försvann. Men företeelsen finns i högsta grad kvar. Svart bälte i att använda undanflykten extraordinära poster har Electrolux.

Intäkter, men i huvudsak kostnader, lyfts ofta ur börsbolagens rapportering och beskrivs i stället som jämförelsestörande.  Aktieägare, kunder och långivare får därmed en förskönande bild av hur bolagets verksamhet går. Ett av de bolag som satt jämförelsestörande poster i system är Electrolux. Trots att vitvarutillverkaren de senaste tio åren haft oräkneliga sparprogram beskrivs rationaliseringarna som extraordinära, något som inte kan tillskrivas den dagliga verksamheten.

Beteendet är inte långt ifrån att kunna beskrivas som en systematisk bluff. För visst är det märkligt att något så extraordinärt pågår hela tiden?

Idag på bolagets kapitalmarknadsdag aviserar Electrolux ytterligare åtgärder som sammantaget ska ge besparingar på 2,6 miljarder kronor. Med tidigare kostnadsprogram, det sjuttioelfte i ordningen som Pippi Långstrump skulle uttrycka det, uppgår sparandet just nu till sammanlagt 5,1 miljarder kronor.

Men det är klart att kostnaderna för att spara måste spelas ned för annars kan inte vd Keith McLoughlin få bonus och nå en årlig ersättning på 75 miljoner kronor. Att Electrolux ligger långt ifrån målet om 6 procentiga marginaler och troligen kommer fortsätta att underprestera en lång tid framöver pratar man också tyst om.

Men en viss trötthet över Electrolux ständiga problem och bortförklaringar märks dock på börshumöret och Electrolux straffas idag med ett kursfall på drygt 7 procent. Det är bara att hoppas att fler lyfter blicken och noterar, liksom den lille pojken i HC Andersens saga, att Kejsaren faktiskt är helt näck.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors