X
Annons
X

Börsbloggen

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Italien är på väg att bli en riktig rysare.  I morse sattes ett nytt olycksbådande rekord när räntan på landets tioåriga lån var uppe i 6,67 procent, den högsta nivån på 14 år.

Som jämförelse kan nämnas att den svenska långa räntan för dagen noteras i 1,68 procent.

Därmed börjar Italien närma sig en kritisk punkt. När de långa räntorna för Irland, Portugal och Grekland klättrade över sju procent var räddningspaketen ett faktum.

Länderna hade då i praktiken blivit avskurna från att låna på den öppna marknaden.

Eftersom Italien är så många gånger större, statsskulden uppgår till 1 900 miljarder euro, är detta dåliga nyheter för hela världsekonomin.

En av orsakerna till denna nerviga utveckling kan ironiskt nog vara EU:s stora krisuppgörelse för en dryg vecka sedan som var tänkt att släcka den europeiska präriebranden en gång för alla.

I megapaketet ingick en uppgörelse om att banker som lånat ut till Grekland skulle skriva ned sina fordringar med 50 procent.

Denna konkurs skulle dock inte kallas konkurs utan frivillig nedskrivning.

Därmed gäller inte de försäkringar som långivare köper just för att skydda sig mot att ett land ställer in betalningarna, så kallade cds-kontrakt. De har av naturliga skäl varit populära det senaste halvåret, inte bara för att skydda lån till Grekland utan också till Italien, Spanien och Portugal.

Frågan är inte slutligen avgjord, men hotet om att  dessa försäkringsdokument kan visa sig vara lika mycket värda som toalettpapper i monsunregn har gjort investerarna nervösa.

Carl Weinberg, ekonom på High Frequency Economics, skriver i en färsk analys att det har gjort att placerarna vill ha betydligt mer betalt för att våga köpa obligationer från Italien.

Baserat på priserna på cds-kontrakt kan det handla om en extra premie på 4,5 procentenheter.

Italiens räntor är enligt Carl Weinberg därför på väg mot skyhöga 10 procent.

Svettigt värre, alltså.

Istället flyr placerarna till säkra papper som tyska statsobligationer där räntan fortsätter falla.

”Men räntan kan inte falla för evigt. Risken för en katastrofal korrektion för säkra obligationer hänger över marknaden”, varnar Carl Weinberg enligt CNBC.com.

 

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors