Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Den franska storbanken BNP Paribas meddelade på torsdagen att vinsten föll med över 70 procent under det tredje kvartalet. Beskedet fick aktiemäklare att kasta sig över köpknapparna och aktien skickades snabbt upp med över 3 procent. Aktiemarknadens agerande upphör visserligen aldrig att förvåna, men den här reaktionen var rimlig.

Just nu växer oron om Europas framtid och frågetecknen om hur Grekland ska undvika kollaps hopar sig. Dagen efter det senaste beskedet – att Tyskland och Frankrike hotar att hålla inne nästa delutbetalning på 8 miljarder euro till Grekland om det blir folkomröstning om krispaketet – meddelade BNP Paribas att man har lyckats distansera sig från krisområdena.

Banken har gjort sig av med värdepapper kopplade till Grekland, Italien och Spanien för över 12 miljarder euro under kvartalet. Att det kostade därefter och fick bankens vinst att rasa är givet. Men att ha den lönsamheten att kunna dumpa så oattraktiva tillgångar och ändå hålla vinsten uppe (det blev ändå en halv miljard euro i vinst) är ett styrkebesked. SEB är ett svenskt exempel som också, till höga kostnader, bitit i det sura äpplet och rensat krisgarderoben på grekiska papper. Hos de svenska bankerna finns i dag, vad vi vet, inga stora direkta exponeringar mot de krisdrabbade euroländerna. Men hos många europeiska banker är situationen en annan. Även om tankarna om en massiv utrensning går likadant hos många storbanker just nu är den bittra sanningen ett hinder: alla har inte råd med storstädning.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors
Fler bloggar