Annons

Börsbloggen

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

”Aktier slår alltid statsobligationer”.

Denna sanning har under decennier styrt hur pengar placeras över hela världen.

Det är bara ett problem. Det stämmer inte längre.

I alla fall inte i USA.

Där har köpsuget efter statsobligationer gjort att de varit en bättre placering än aktier mätt över de senaste trettio åren. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloombergs.

Långa amerikanska statspapper har gett en avkastning på i genomsnitt 11,5 procent per år de senaste tre decennierna, mätt till och med den 30:e september i år. Det ska jämföras med aktieindexet S&P 500 som avkastat 10,8 procent om året under samma period, enligt analysföretaget Bianco Research.

Det är en historisk bedrift. Obligationer har inte slagit aktier över en så lång period som 30 år sedan 1861, säger professor Jeremey Siegel på University of Pennsylvania till Bloomberg.

Förklaringen är den stora efterfrågan på säkra placeringar efter finanskrisen.

När fler vill köpa obligationer pressas räntan ned. Fallande räntor på obligationer är samma sak som att priset på dem ökar.

Den som suttit med amerikanska statsobligationer har alltså fått se sina innehav stiga kraftigt i värde.

Räntan på tioåriga amerikanska obligationer är idag 2,32 procent, jämfört med 3,77 procent så sent som i februari i år.

Amerikanska statspapper har under denna period ökat i värde med 8 procent år enligt Merrill Lynch obligationsindex, skriver Bloombergs.

Reaktionen kan tyckas paradoxal eftersom det var oro för USA:s skenande statsskuld som bidrog till finansoron i början på augusti. Istället har alltså många rusat för att köpa.

Det överraskade många kända placerare, tillexempel Bill Gross på fonden Pimco, som början på året sålde sina amerikanska statspapper, något som han senare medgett var ett misstag.

Men professor Jeremy Siegel tror att det blir svårt för obligationer att fortsätta slå börsen.

”Den kraftiga uppgången för obligationer är något som händer en gång på tusen år, men det är matematiskt omöjligt för obligationer att uppnå liknande avkastning i framtiden”, säger han till Bloomberg och menar att aktier därför kommer att återta ledartröjan.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors