Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Som sista bank presenterar SEB en överraskande stark rapport som fick börsen att jubla. Liksom i de andra bankerna tar SEB allt bättre betalt för sina bolån. Samtidigt mörkar banken sin bonus avsättning.

Trots sin relativt stora investmentbank verksamhet klarade SEB att balansera effekterna från kvartalets skuldkris rädsla. Provisionsnettot där mycket börsrelaterade intäkter bokförs hamnade på 3.499 miljoner och översteg därmed förväntningarna på 3.271 miljoner enligt SME Direkts sammanställning.

Även om SEB inte lyckades leverera lika bra resultat från in- och utlåningen så förbättrade banken räntenettot jämfört med förra kvartalet. Men de 4.143 miljoner kronorna var något sämre än snittprognosen på 4.249 miljoner. Liksom de övriga storbankerna har SEB lyckats öka sina marginaler på de svenska bolånekundernas bekostnad. Med hur mycket vill inte SEB ange i rapporten. SEB förklarar också det bättre räntenettot med att banken precis som Nordea lyckas ta bättre betalt marginaler på kundernas inlånade pengar. Förutom otydliga bolånemarginaler i rapporten undviker SEB att ange exakt hur mycket bonus som banken räknar med att avsätta till sina anställda för årets första nio månader 2011. Det var förra året som SEB efter hård bonuskritik slutade med redovisningen.
SEB gladde marknaden liksom Swedbank och Nordea gjort tidigare med nya kostnadsmål. Vd Annika Falkengren räknar med att 2011 års kostnader på 24 miljarder ska kunna hållas 2014. Det innebär att banken de närmaste tre åren måste spara 3 miljarder kronor.
Bankerna dras upp i dagens allmänna börsyran efter räddningspaketet. Bäst går Nordea efter gårdagens kapitalmarknadsdag men SEB är god tvåa med sin starka rapport. Att banken har 16 miljarder kronor i statspapper till skuldkrisande länder, däribland Grekland satte sig därmed inte på börshumöret. Handelsbanken, som kommer tvingas avsätta nästan 10 nya miljarder kronor enligt Finansinspektionen i och med nattens framförhandlade tuffare kapitalkrav vid EU toppmötet, fick dock se sin aktie släpa efter de andra.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors