Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

”Vi jobbar hårt med din pension. Du kan ha annat för dig.”

Så lyder en reklamslogan från SPP Liv. Medan spararna har annat för sig hanterar pensionsjätten miljardbelopp på ett mindre föredömligt sätt. Först skeppas nära en halv miljard ut ur bolaget till storägarna i form av utdelningar, som man nu tvingas ta tillbaka. Orsaken är SPP:s pressade finansiella ställning (kallad solvensgrad).

Svaret på frågan om hur kundernas pensioner påverkas gavs delvis i ett brev som bolaget skickade ut till 45 000 pensionärer för en tid sedan, som jag uppmärksammade här. Där framgick att SPP inte kan värdesäkra pensionerna i år, vilket man även har haft svårt för tidigare år. Det betyder att utbetalningarna till pensionärerna blir lägre än inflationen, eftersom bolaget har haft svag utveckling på sina tillgångar. Det här har slagit mot kunderna men fram till nu inte mot aktieägarna. SPP har, bara de senaste två åren, delat ut totalt 470 miljoner kronor till ägarna. Den största utdelningen skedde i juni, tidigare i år, och uppgick till nära 400 miljoner kronor.

Nu, drygt fyra månader senare, tvingas bolaget ta in pengarna och mer därtill av ägarna – norska börsnoterade pensionsjätten Storebrand. Totalt tas 1,5 miljarder kronor in. Är det här vad som betyder att jobba hårt med kundernas pensioner: att kasta pengar ut och in i bolaget (transaktioner kostar).

Ingen kunde med säkerhet förutse börsens skakiga resa och att situationen för flera livbolag skulle börja svaja avsevärt. Men att scenariot inte ens verkar ha funnits på kartan när man fastslog utdelningarna är förvånansvärt. Det saknas uppenbarligen långsiktigt tänkande i SPP. En ingrediens som kunde vara bra att ha i ett bolag som förvaltar miljontals sparares framtida pensioner.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors