Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Skuldkris och tuffare kapitaltäckningskrav är inget som bankernas aktieägare tänker betala för. Det blir allt tydligare när nu Swedbank, som andra bank efter Nordea, redovisar sina vinster för kvartalet.

Gemensamt för de svenska bankerna är att de under året passat på att höja sina bolånemarginaler för att försvara sina vinster. Hittills har Nordea och Swedbank redovisat hur räntenettot, där intäkter från inlåning och utlåning samlas, visat en imponerande styrka. Den svenska bankrörelsen i Swedbank har till exempel ökat sina intäkter med 26 procent sedan motsvarande period i fjol. Bankerna verkar därmed inte ha några problem med att anpassa sig till tuffare kapitaltäckningskrav. Hittills har aktieägarna och banken med andra ord lyckats skjuta över kostnadsökningarna till kunderna. Swedbank vill till skillnad mot Nordea inte ange med hur mycket banken har höjt sina bolånemarginaler, men att det är en viktig förklaring till vinstökningen och förväntningarna om en fortsatt positiv utveckling bekräftas av finanschef Göran Bronner.

Att banker gör som företag mest – passar på att öka sina vinster när det går, må reta gallfeber på politiker och kunder. Men analytiker och aktieägare applåderar att kärnverksamheten visar styrka. Swedbank aktien är upp 3 procent i den inledande börshandeln.

I övrigt stördes Swedbank betydligt mindre av den pågående skuldkrisen än Nordea. Swedbank lyckades slå marknadens förväntningar på en rad andra punkter och gladde även marknaden med en ny bantningskur. Vd Michael Wolf flaggar för att kostnaderna 2012 ska vara oförändrade i jämförelse med 2011. Det betyder med att fler bankjobb hänger löst och att kostnadsfokus får fortsätta råda. De svenska bankerna är numera det perfekta exemplet på mean and lean, och så länge kunder finner sig i det så kan aktieägarna skratta hela vägen till just – banken.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors