Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det har blivit ett etablerat karaktärsdrag hos Anders Borg att ondgöra sig över storbankerna. Ett huvudtema i kritiken rör nya kostsamma regelkrav som bankerna skyfflar över på kunderna. Finansministern anser inte att svenska bankkunder ska behöva betala för de nya regler som tvingar bankerna att öka sitt eget kapital. I stället borde ägarna acceptera sämre lönsamhet. Det är lätt att hålla med när vi faktiskt vet vad som drivit fram de här reglerna: bankernas eget beteende. Men även om en minister skriker sig hes får det möjligen storbankerna att anteckna, om ens det. Den stressande pulsen och krismötena uteblir på bankkontoren. Tilltuffsning från ministrar börjar bli vardag. Nu har även tonerna blivit högre från våningen under Borg. Finansmarknadsminister Peter Norman verkar också ha kommit på samma sak: att skälla på banker är en ”win-win-situation”. I de bästa av världar skulle det kunna leda till förändring, samtidigt som man som politiker uppfattas tuff och handlingskraftig. Peter Norman sa till SvD Näringsliv redan förra veckan att det är ”oacceptabelt att bankerna höjer sina bolånemarginaler till kunderna”. I onsdags röt han till igen med exakt samma budskap som veckan innan. Staten är ändå delägare i Sveriges största bank Nordea. Kanske skulle en rak dialog mellan ägare och ledning kunna vara ett alternativ när bankerna uppenbarligen slagit dövörat till den offentliga uppläxningen. Genom den monopolliknande ställning som de fyra storbankerna utgör är det lätt att putsa av sig lite onda ord. Det skulle sannolikt behövas lika högljudda bankkunder som ministrar för någon förändring. Urvattnad politisk ilska i medierna verkar vara en måttligt lyckad metod.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors