Börsbloggen

Jacob Bursell

Jacob Bursell

Dörrbuskisen om Nordeas avkastningskrav fortsätter och närmar sig nu ett underhållningsvärde som skulle få självaste Stefan & Krister att blekna. Genom att ta mer betalt för sämre service ska banken tjäna mer pengar på en kapitalbas som i kraft av sedan länge vedertagna regler från början är löjeväckande liten.

Några, däribland Peter Norman, har påtalat att målsättningen, 15 procents avkastning över året, kan uppfattas som vore den i aggressivaste laget givet att räntorna är rekordlåga, och de ekonomiska utsikterna rekordusla. Detta ska förvisso uppnås i ett ”normaliserat” ekonomiskt klimat, vad nu det innebär.

Bankens danske vd Christian Clausen viftar nu lyhört bort all kritik, ber politikerna att hålla käften, och hänvisar till investerarnas krav. Med investerarna bör vi nog dra slutsatsen att Christian menar Nalle.

Situationen blir förstås bisarr när Nordea, som alla andra överdimensionerade banker, på grund av sin samhällskritiska roll vilar på nu närmast explicita statsgarantier, och kan därmed tacka skattebetalarna för en del av överlönsamheten. Låt oss inte heller glömma den nyemission som för några år sedan tappade 5 miljarder ur statens bankstödsprogram bara för att Clausen skulle kunna fortsätta köra sin nordiska SUV i ”mitten av vägen”, på den tiden bankens något tvetydiga strategi.

Nordeas levnadsvillkor är sedan länge en funktion av de mer övergripande tillväxtkraven vilka gjort oss fetare, nöjdare och mer skuldsatta än någonsin, ett faktum som, förvisso hårdraget, delförklarar tisdagens krigsliknande upplopp i Grekland. Ur det perspektivet kanske vi är ett tack skyldiga. Om Nalle och Clausen når sina högt uppsatta mål är det bara att gratulera, men det lär komma till priset av en alltjämt oförstående omvärld. Sådan är bankirens tillvaro – ständigt missförstådd.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors
Fler bloggar