Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Klippet på börsmäklaren Alessio Rastani spreds som en löpeld och upprörde stora delar av världen under onsdagen. Provocerande uttalanden som ”personligen drömmer jag om en recession varje natt” och ”regeringar styr inte världen – det gör Goldman Sachs”, har gjort den 34-årige tradern till världskändis över ett dygn. Sannolikt var det just det han ville. Ett enkelt uppnått mål genom att bara säga sanningen: traders stormtrivs i stökiga börstider.

En bankchef sa i princip samma sak till mig nyligen, men i mer mjuka ordalag. ”Egentligen är det bra för oss när det är slagigt, vi trivs bra när det är stökigt.”

Mäklaren som önskar sig en ekonomisk kollaps, går visserligen tvärt emot en bankschefs drömscenario. Men snabba branta aktiefall kan få de rätt positionerade handlarna att göra riktiga lyckoträffar.

När jag har skrivit att dagens börsklimat kan skapa stora förluster i bankernas egenhandel, har det mötts av mejl från anonyma traders i stil med ”fel! vi älskar stökiga marknader.”

Sanningen är att stormiga börsperioder delar upp handlarligorna i A och B-lag. Några har misslyckats i sin egenhandel – däribland Investor, Erik Penser, HQ och UBS. På andra sidan sitter några vinnare och njuter av de dramatiska börsfallen. Alessio Rastani – seriös handlare eller mediesugen tjomme – sa bara det ingen annan vågar säga publikt: att marknaden är cynisk. Kanske är det inte så konstigt att folk upprörs, men att traders inte sysslar med välgörenhet kan knappast ha varit en nyhet.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors