Annons

Börsbloggen

Jan Almgren

Jan Almgren

Från kuling till full storm. Problemen i Husqvarna eskalerar. Måndagens vinstvarning var den andra för året. Alla pilar tycks peka nedåt just nu för bolaget som tillverkar gräsklippare och motorsågar. För storägarna Investor och finansmannen Fredrik Lundberg är läget extra bekymmersamt. De har båda köpt på sig mer aktier under året. Det har  knappast varit någon av deras bättre affärer. Igår fortsatte slakten på börsen, Husqvarnas aktie har nu mer än halverats sedan årsskiftet.

Vd:n Magnus Yngen har redan fått gå. Frågan är om ordförande Lars Westerberg också har gjort sitt i bolaget. Den valhänta hanteringen av Magnus Yngen imponerar inte. Men framför allt är det förstås den svaga försäljningen, de höga kostnaderna och det oväntat dåliga resultatet som påverkar förtroendet för Lars Westerberg.

Husqvarna rapporterar en preliminär omsättning på cirka 6,2 milljarder för det tredje kvartalet och ett rörelseresultat i storleksordningen 100 miljoner kronor i den vinstvarning som kom i måndags. Det är framför allt rörelseresultatet som är svagt. Analytikerna hade förväntat sig mer än det tredubbla, cirka 335 miljoner kronor.

Det man, bland mycket annat, kan bli bekymrad över när det gäller Husqvarna är den generella bild företaget målar upp av marknaden. Det talas om lägre försäljning och sämre efterfrågan. Men den beskrivningen delas inte av den viktigaste konkurrenten, Global Garden Products. Vice vd:n Per-Olof Rydh säger i en intervju till Dagens Industri att de inte märkt av någon försämring. Tvärtom är det ett stabilt och bra orderläge med extra tryck i försäljningen av snöslungor, tillägger han.
Det är lätt att förstå att analytiker än en gång skruvar ner prognosen när det gäller försäljning och resultat för Husqvarna.

Vad är planen, Lars Westerberg?

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors