Annons

Börsbloggen

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

Börserna stiger i hela Europa idag, och särskilt bra går det för finansaktier.

Stockholmbörsen hade klättrat 2,7 procent strax före klockan 11.

Orsaken är nytt hopp om att politikerna ska trolla fram en räddningsboj som kan rädda kontinentens problemtyngda länder och banker.

Enligt den amerikanska tv-kanalen CBNC, där journalisten Steve Liesman pratat med en högt uppsatt källa inom EU, liknar upplägget det amerikanska TARP-programmet.

Det kanske ringer en klocka? TARP står för Troubled Asset Relief Program och skapades i USA 2008, ursprungligen för att köpa loss dåliga bolån från bankerna och därmed rädda dem från kollaps.

Nu blev det inte riktigt så, eftersom det bedömdes för svårt att värdera alla värdepapper som skulle köpas och dessutom ta för lång tid.

Men nu uppges alltså Europa ha något liknande på gång.

Enligt CBNC ser lösningen ut så här:

Den europeiska räddningsfonden EFSF ska finansiera en ny fond, eller special purpose vehicle på engelska, som skapas av Europeiska Investeringsbanken, EIB.

Ja, det är samma bank som lånat ut miljardbelopp till biltillverkaren Saab.

Denna nya fond ska enligt planen sälja obligationer till investerare och använda pengarna den får in för att köpa statsobligationer från olika krisländer. Obligationer från fonden skulle i sin tur kunna användas som säkerhet för att låna pengar hos Europeiska centralbanken ECB.

Enkelt uttryckt: banker som sitter på alldeles för mycket statspapper med osäkert värde skulle kunna byta dessa mot obligationer från nya räddningsfonden och därefter låna hos ECB.

Alltså inte så enkelt.

Och än återstår flera frågetecken, konstaterar CNBC.

Tillexempel om de 440 miljarder euro som EU-länderna satt av till EFSF räcker.

En lösning kan vara att den nya fonden skapad av EIB kommer att vara belånad, det vill säga låna betydligt mer pengar än den får i kapital av EFSF.

Men ännu återstår att flera av de länder som garanterat EFSF säger ja till planen, inte minst Tyskland där parlamentet röstar om frågan på torsdag.

Utan Tysklands stöd är planen stendöd redan innan den lämnat printern.

Själva planen kan också ändras, flera andra lösningar diskuteras.

Fortsättning följer, men just för dagen väljer marknaden att tolka nyheterna positivt.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors