Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Mats Qviberg gör nu comeback i Öresunds styrelse efter ett halvårs time out. Det är ett vågat beslut med tanke på att hans situation knappast har förändrats till det bättre sedan han drog sig tillbaka.

Haveriet i HQ förra sommaren kastar fortfarande en lång svart skugga över Mats Qvibergs person och hans insatser som ordförande i HQ. Det är inte bara den bok som min kollega Carolina Neurath publicerat som väcker många frågetecken om hur styrningen av banken egentligen gick till. Åklagaren, Bengt Berger, har sedan ett år också utrett frågan om det finns skäl att väcka åtal för bland annat svindleri och bokföringsbrott mot den gamla styrelsen och ledningen.

Men Mats Qviberg har sedan beslutet att ta time out också samlat på sig en anmälan om otillbörlig marknadspåverkan i samband med hans vendetta med den nya storägaren i HQ, Sten Mörtstedt. Tillsammans med övriga gamla HQ-styrelsemedlemmar och revisorn har MAts Qviberg också blivit stämd civilrättsligt av den nya Mörstedt kontrollerade styrelsen i HQ.

Det är förvånande att Mats Qviberg har både tid och energi över att lägga ned på sitt uppdrag som vice ordförande i Öresund. Men kanske mest intressant är var Mats Qvibergs kommande arbetsinsats kommer att kunna bokföras. Uppenbarligen resonerar Mats Qviberg och resten av styrelsen i termer av att han blir en klar tillgång. Men risken är överhängande att fördelarna med hans comeback överskattas och att Mats Qviberg istället kommer fortsätta att belasta skuldsidan i investmentbolaget.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors