Annons

Börsbloggen

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Stockholmsbörsen fortsätter att falla till ny bottennotering för året. Jämfört med i början på maj har index nu tappat 30 procent. Det motsvarar en värdeminskning med cirka 1 340 miljarder kronor på drygt fyra månader.

De svenska bankerna har tävlat om att framhålla sin stabilitet jämfört med branschkollegorna ute i Europa. Men det har inte hindrat aktierna från att drabbas av bankfrossan.

Kurserna har fallit mer än Stockholmsbörsen i stort.

Jämfört med årets högsta nivå har Nordea-aktien backat med 40 procent, SEB med 45 procent och Handelsbanken med 31 procent.

Swedbank, som bland annat lagt sex miljarder kronor på att köpa tilbaka aktier, har trots detta förlorat 45 procent av sitt värde bara sedan i april.

En som tycks ha undkommit delar av denna dramatiska nedgång är finansmannen Christer Gardell med fonden Cevian Capital.

När Christer Gardell förra veckan bekräftade att han lämnar Swedbanks valberedning var han desto mer förtegen kring huruvida Cevian Capital sålt aktier. Han upprepade bara att Swedbank var ett ”fortsatt viktigt innehav för fonden”.

Mycket tyder dock på att Cevian Capital gjort sig av med stora aktieposter.

När fonden klev in som ägare i augusti ifjol uppgav Christer Gardell att Cevian ägde 3,58 procent av aktierna i Swedbank.

Den senaste bekräftade siffran är från den sista februari i år då Cevian Capital Master Fund II LP enligt Swedbanks hemsida ägde 34,2 miljoner aktier eller 2,95 procent av aktierna i Swedbank.

Efter det försvann Cevian från ägarlistan. Enligt Gardell berodde det på att Cevian låtit förvaltarregistrera aktierna.

I ägarlistan från den sista april dyker istället den schweiziska banken UBS i ägarlistan som ny storägare i banken. Av informationen framgår att det handlar om aktier som ägs för en klients räkning.

Innehavet är 34,6 miljoner aktier, alltså mycket nära det senast kända innehavet från Cevian.

I mitten på april toppade Swedbanks aktiekurs. Enligt en artikel i DI låg Cevian då pus 1,4 miljarder kronor på sitt ägarinhopp.

Den sista maj hade UBS innehav sjunkit till 27,3 miljoner aktier eller 2,35 procent av aktierna.

Den sista juni hade det sjunkit till 2,18 procent.

Den sista juli var banken inte längre med bland de tio största ägarna. Under augusti rasade Swedbanks aktiekurs från 107 till 89 kronor. På fredagen handlades den i 66 kronor.

Enligt en ägarlista från den sista augusti som SvD Näringsliv tagit del var UBS ägarandel då nere i 1,3 procent.

Om det verkligen är Cevians aktier ser det alltså ut som om Christer Gardell sålt lite mer än halva sitt innehav i Swedbank och lyckats rädda undan mycket stora belopp.

Ännu mer kan ha sålts under september då kursen fortsatt ned.

Teoretiskt sett kan Cevian Capital förstås ha kvar aktierna och spritt ut dem på olika banker.

Exakt hur det ligger till vet bara Christer Gardell som alltså väljer att ligga lågt.

 

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors