Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Under årets första halvår växte kapitalet hos de statliga fyra AP-fonderna med 15 miljarder kronor. Det innebär att de nu tillsammans förvaltar nära 890 miljarder kronor åt svenska folket. Men hur investeras egentligen detta allmänna pensionskapital?

Ett av de företag som AP-fonderna placerar pengar i är Yanacochagruvan i Peru – trots starka indikationer på kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöproblem. Det framgår i en ny rapport från Swedwatch. Där belyser man även AP-fondernas ägande i två andra guldgruvbolagen Barrick Gold och Goldcorp. Båda sysslar med verksamheter som innebär hot mot miljön och lokalbefolkningens rättigheter. Och i en utredning från Riksdagens utredningstjänst, RUT, framgår att samtliga AP-fonder har investerat i Big Oil-företag men att ingen AP-fond satsar på hållbar energi.

Bara för ett par veckor sedan skrev SvD Näringsliv om att AP-fonderna, enligt en rapport från Latinamerikagruppen, investerar i 30 svartlistade bolag. Enligt lagen om allmänna pensionsfonder ska fondförvaltarna ta hänsyn till miljö och etik men utan att ”avkall görs på det övergripande målet om hög avkastning.”

Ett vanligt argument från fonder som enligt sig själva tar ”etisk hänsyn” i sina placeringar är att man är ägare för att kunna påverka oetiska bolag till det bättre. I själva verket är ägandet i samtliga fall för litet för att pensionsbolaget ska kunna få inflytande. Även om flera mindre ägare går ihop för att försöka påverka är resultat från sådana aktioner sällsynta, om ens existerande. Frågan är vilken sparare som vill investera i ren miljöförstöring, i förhoppning om att på så sätt förändra världen till det bättre. Kanske är det en lönsam investering sett till ren avkastning, men knappast sett till miljön.

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors