Annons

Börsbloggen

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Börsen rasar. Södra Europa rämnar. Och Barack Obama tycks allt mer desperat. Sällan har det finansiella läget varit så skakigt som nu. Den kommande rapportfloden för tredje kvartalet kan bli en otäck rysare. Eller…
Nej, det är inte alldeles säkert att katastrofbilderna från vår omvärld redan har gett avtryck i resultaträkningen i de största börsbolagen. Flera stora bolag har haft kapitalmarknadsdagar den senaste tiden. Och temat där har inte varit eländes elände.
Tvärtom har flera företagsledare pekat på en ganska hygglig orderingång. Och det beror inte i första hand på att man har klarat sig undan krisen i USA och södra Europa. Utan på att många bolag också har en stor närvaro i de heta utvecklingsländerna, Kina, Ryssland, Indien och Brasilien.
Senast ut var Scania, som hade kapitalmarknadsdag igår. Där berättade försäljningschef Martin Lundstedt att han ser en stabil efterfrågan på lastbilar globalt trots finansoron. Och det just för att de fyra nämnda utvecklingsländerna växer så starkt. Det kompenserar nedgångar på andra geografiska marknader. Scania räknar med att nå målet att fördubbla försäljningen i Kina till omkring 1.000 lastvagnar i år. Om tre till fyra år siktar Scania på att sälja 5000 fordon per år i Kina.
Det blir sannolikt orden, inte siffrorna, som får mest uppmärksamhet i kvartalsrapporterna. Det vill säga analytikerna kommer fästa större vikt vid vad de verkställande direktörerna säger om framtiden än vad de har att berätta om de tre månader som just har passerat. Alla kommer naturligtvis vara pliktskyldigt krismedvetna och tryffera sina texter med ord som beredskap, försiktighet och uppmärksamhet. Men om bolagen bakom detta andas optimism och tillförsikt, inte minst när det gäller länder som Kina och Brasilien, kan det bli en viktig signal till en kristrött och uppskärrad aktiemarknad.
Om det i sin tur räcker för att vända kurserna uppåt återstår att se. Just nu är det makrohändelser som helt dominerar dagshumöret på börsen. Mycket talar för att det så förblir en tid framöver.

// Jan Almgren

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors