Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Att göra affärer på krig eller göra pengar på nikotinberoende är svårt att förena med de flesta människors idé om vad som är okej. Men börskris får investerarna att tumma hårdare än vanligt på moralen.

Under åren har Saab filat på sitt rykte och bannlyst de mest värdeladdade orden som kan förknippas med det lidande som verksamheten kan medföra. Produkterna Saab vill sälja kategoriseras alltid under epitetet försvar. Alla har ju rätt att försvara sig vilket är ett mer lättköpt argument än att produkterna kan användas för att attack. Med försvarsstämpeln så blir det mycket lättare att kränga stridsflygplan och missilsystem. Men krigsmateriel som köps in har ingen livstidsgaranti på att de enbart kommer användas i försvarssyfte. Inte ens i vårt närområde eller i Sverige. Det här talas det för det mesta tyst om på börsen i synnerhet nu. Saab liksom ett annat börsbolag som betraktas som kontroversiellt ur bland annat folkhälsosynpunkt, Swedish Match, är alltid populära tillflyktsorter när aktiemarknaden krisar. Människor har i alla tider krigat och gillar att missbruka resonerar investerare som vill vara kvar på börsen, men inte i bolag som kunderna överger när plånboken gapar tom.

Samtidigt som börsen backat totalt 23 procent i år har Saab stigit 2 procent, ännu bättre har det gått för cigarr- och snustillverkaren Swedish Match som är upp 16 procent. Men innan vi får fullständig moralpanik ska vi inte glömma att den svenska statskassan varje år får en rejäl påfyllnad från starkt ifrågasatta bolag. Under riktigt dåliga tider är Svenska Spel och Systembolaget två av de pålitligaste kassakorna i den statliga bolagsportföljen.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors