Annons

Börsbloggen

Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Det är alltså officiellt att BP:s Rysslandsäventyr har havererat. BP:s tilltänkta partner, Rosneft, var inte sen att välja en ny partner för att pumpa upp Arktisolja i norra Ryssland. Amerikanska Exxon, ett större och bättre kap än BP, är nu redo att förverkliga Rosnefts planer. Det är knappast men det gör inte bakslaget lättare för BP och dess styrelseordförande Carl-Henric Svanberg. Sedan han tillträdde har det gått troll i det mesta som BP har velat företa sig. Arktisäventyret snöpliga slut klandras till stor del påBP:s vd Bobo Dudley som har en lång miserabel relation till Ryssland. Det gick så långt för ett par år sedan att han fick fly hals över huvud från sitt jobb som vd för BP:s ryska dotterbolag och gömma sig på hemlig ort. Men som nyutnämnd vd för hela BP blev det lite svårare att hålla sig ifrån tillväxtmöjligheterna österut. Det visade sig vara ett för högt spel vilket jag även varnade för i våras i en krönika här. Den tilltänkta affären med Rosneft fälldes nämligen av Bob Dudleys gamla ryska antagonister.

Topp duon Svanberg-Dudleys misslyckade fälttåg i Ryssland har dock skapat nya problem.

För något dygn sedan gjorde ryska myndigheter en razzia på BP:s kontor i Ryssland. Enligt uppgifter till Reuters är tillslaget kopplat till det havererade samarbetsavtalet med Rosneft. Frågan är dock vem som ska röja upp den härdsmältan med politiska kopplingar till Vladimir Putin som nu hotar mellan BP och ryska myndigheter. Med Bob Dudley som mer eller mindre persona non grata i Ryssland återstår bara Carl-Henric Svanberg eller hur var det nu igen?

Det är alltid lätt att vara efterklok. Men det kanske hade varit naturligare om styrelseordförande och diplomatiske herr Svanberg hade portat sin vd från de ryska förhandlingarna och själv tagit över.  Istället gömde han sig bakom bolagsstyrningsprotokoll och anglosaxisk tradition genom att hävda att det inte var hans uppgift att ro affären i hamn. Den ’Svanbergska’ retoriken känner BP:s aktieägare och alla andra i världen väl igen från efterspelet av bolagets fruktansvärda olycka i Mexikanska Golfen. Ibland har det sina fördelar att använda sunt förnuft istället för att luta sig mot regler och traditioner. Att jobba för ett oljebolag är tufft, Carl-Henric Svanberg ger intrycket av att gång på gång att hålla sig undan av rädsla för att bli smutsig om händerna. Det håller inte i längden. Allt fler av BP:s aktieägare ifrågasätter inte bara Bob Dudley utan även om Carl-Henric Svanberg är den rätta styrelseordföranden för BP eftersom han brister i sin roll som ledare.

 

Om bloggen

Börsbloggen hjälper dig att hålla koll på finansmarknaden, dina aktier och fonder.

Tillsammans med Wall Street-bloggen ger den en bild av de stora affärerna och snackisämnena på handlargolven på båda sidor av Atlanten. Här finns nyheter och kommentarer om de viktigaste händelserna och trenderna på börsen just nu.

Medverkar gör SvD Näringslivs medarbetare Patricia Hedelius, Andreas Cervenka, Carolina Neurath, Nils-Olof Ollevik, Jan Almgren, Erik Bergin och Jacob Bursell.

Följ börsen på SvD.se/bors