Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Flamingo-go IPA (nr 88433)

Under Nöjesguidens ölmässa som hölls 30-31 januari anordnades en omröstning om ”Årets mikroöl”. Det stod mellan 18 olika brygder och vinnaren blev Flamingo-Go från PangPang Brewery. Det är ett öl som vi sorgligt nog har missat, men enligt Systemets provare är smaken ”humlearomatisk med tydlig beska, inslag av aprikos, bergamott, honung, halm och örter”. Tvåa blev Södra IPA från Södra Maltfabriken och trea Belgian Red Strong Ale som S:t Eriks Bryggeri tagit fram i samarbete med Samuel Adams. Nöjesguidens initiativ var välkommet, men vi hoppas att man hittar en lämpligare lokal nästa gång andan faller på.

Nästa initiativ i Stockholmstrakten är Vårens ölmässa. Datumen är 18-20 februari 2016 och platsen Nacka Strandmässan. Vårens ölmässa hålls parallellt med vinmässan Stockholm Wine Fair. Bakom mässan, som alltså arrangeras för första gången, står arrangören av Stockholm Beer & Whisky Festival, Marianne Wallberg. Som tydligen inte är nöjd trots framgångarna med  Stockholm Beer & Whisky Festival (återkommer som vanligt i månadsskiftet september-oktober).

Innan dess ska det emellertid rivas av många ölfestivaler i vårt avlånga land. Redan nu i helgen, 27-28 februari, är det dags för Uppsala Öl- och Whiskyfestival som också håll för första gången i år. Sedan följer Linköping Beer Expo den 28 mars i Linköping. Malmö Öl- och Whiskyfestival hålls 13-14 mars, och siktet är inställt på att festivalen ska bli bäst i Sverige. Över 100 utställare är planerna. Därefter följer Växjö Ölfestival den 11 april.

En öl- och whiskymässa är en lite större mässa som hålls i Göteborg 24-25 april. Något mindre är Falköpings ölfestival, som hålls den 9 maj och då för första gången. Finölsfestivalen #2 i Gävle, 15-16 maj, är som namnet antyder inne på andra varvet. Falkenberg Öl- och Whiskymässa går av stapeln 21-22 augusti. Samma helg, 22-23 augusti är det sedan dags för Stora öl – små bryggerier i Kalmar. Festivalen hyllar de små bryggerierna i Sverige och hålls på olika platser varje år. Ängö kvartersbryggeri håller i årets evenemang och man siktar på nytt rekord vad det gäller deltagande bryggerier.

Efter det går vi mot höst men öl funkar ju som bekant året runt. Växjö Öl- och Whiskyfestival äger rum 19-20  september. Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka Strand är naturligtvis ett måste för alla ölälskare 2-26 september och 1-3 oktober. Festivalen, som har mer än 20 år på nacken, räknade in 37100 besökare 2014! Söderbärke Mikroölfestival, SMÖF, som hålls 23-24 oktober kan å sin sida skryta med att nästan alla svenska småbryggerier och hembryggare är på plats. Carlstad Beer and Whisky Festival är en endagsfestival som ska försöka konkurrera med SMÖF den 23 oktober. Och sedan är vi tillbaka i Göteborg igen; All in beer fest, arrangeras 6-7 november i Eriksbergshallen. Borlänge Öl- och Whiskymässa anordnas i år 13-14 november och vill ni besöka Örebro Öl & Whiskyfestival, enligt uppgift en av de trevligaste bland de lite större festivalerna, bör ni boka helgen 27-28 november.

I det gemytliga (när det gäller öl kan man nog fortfarande använda den gamla klyschan) Danmark släpptes biljetterna till årets upplaga av Copenhagen Beer Celebration (1-2 maj) redan i oktober – det ”sa bara pang” och sedan var det lapp på luckan. Helgen den 28-30 maj och Ølfestival København på Lokomotivverkstædet kan dock – än så länge – planeras in av er som har möjlighet att göra en liten avstickare från öllandet Sverige.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar