Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund
Highland Park Dark Origins

552 kr för 70 cl är ett pris som gör att man kan se ljust på Dark Origins.

Highland Park finns i inte mindre än 38 varianter på Systembolaget och av dessa är det för närvarande nio som finns tillgängliga i butik utan förbeställning. Deras 18-åring är inget annat än en klassiker och 12-åringen är mycket prisvärd för 401 kronor. I höstas lanserades ”Dark Origins” (nr 85129) som hyllar sitt nordiska ursprung. I samband med lanseringen utgick ”Dark Expedition” och segelbåten Celeste från Göteborg för att hämta den första lasten på Orkney i Skottland. Vi smakade och kunde konstatera att det sannerligen inte rörde sig om något jippo utan om en riktigt bra whisky. Fyllig och djup med lätt rökighet och stråk av maraschinobär och choklad. 552 kr för 70 cl är ett pris som gör att man kan se ljust på Dark Origins.

Vad har Orkney med Norden att göra, kanske någon frågar sig. Orkneyöarna är faktiskt en gammal vikingabygd. Det nordiska arvet lever kvar, inte minst är det gatu- och ortsnamnen som avslöjar att nordbor levde här för mer än 1.000 år sedan. De arkeologiska fynden från vikingaperioden är många, och ofta fortfarande synliga.

Den 6 mars kommer nästa whisky som sägs hedra det nordiska arvet. Svenskarna älskar ju skotsk whisky, faktum är att Sverige är det land i världen där man dricker mest Highland Park per capita. Odin (nr 10420) utgör det avslutande kapitlet i Highland Parks asasaga, ”Valhalla Collection”. Tidigare har man släppt Thor, Loki och Freya. Det handlar om uttalade fattoner från lagringen på ek, massor av frukt samt rostade valnötter i kombination med en liten sherrysötma. Långt i bakgrunden finns en lätt rökighet. Eftersom Odin håller en styrka på 55,8% rekommenderar vi ett par droppar friskt vatten som lyfter fram fruktigheten ytterligare. En mycket god whisky som nog kan locka samlarna, och liksom de tidigare utgåvorna i serien leveras den i en träställning som inspirerats av vikingaskepp. Priset, 1.899 kronor för 70 cl, kräver onekligen lite av specialintresse.

Odin

Odin (nr 10420) utgör det avslutande kapitlet i Highland Parks asasaga.

Det släpps dock betydligt dyrare droppar i stort sett varje månad på Systembolaget. Den 28 februari webblanseras till exempel Ladyburn 41YO (92137-01) från det mytomspunna destilleriet Ladyburn, som mellan 1966 och 1975 hade den kortaste livslängden i skotsk whiskyhistoria. Whisky från Ladyburn har sedan verksamheten avslutades blivit ett eftertraktat samlarobjekt som säljs på auktioner världen över. Endast 112 flaskor kommer att finnas till salu i Sverige och det facila priset är 12.950 kronor för 70 cl. Flaskorna levereras i en exklusiv trälåda med insida av rött läder och ett signerat certifikat får man på köpet.

När vi ändå är inne på whisky så är det väl lika bra att vi igenom ämnet ordentligt. Den 2 mars lanseras Laphroaig Select (nr 42601, 389 kr för 70 cl) på Systembolaget som inte kommer i exklusiv upplaga utan blir en del av det ordinarie sortimentet. Select, som är mindre rökig än Laphroaigs övriga sorter, valdes ut av den globala medlemsklubben ”Friends of Laphroaig” genom en omröstning. En whisky som till en början framstår som lite söt, men som efter hand släpper fram de klassiska tonerna från Laphroaig. Laphroaig är i likhet med Highland Park en av svenskarnas stora favoriter. Så sent som i höstas släppte man Laphroaig Cairdeas som inte var utvald av Friends of Laphroaig men väl tillägnad dess medlemmar. Upplagan var begränsad och eftersom vi inte längre hittar Cairdeas på Systembolagets hemsida får vi anta att den snabbt sålde slut. Inte heller den numrerade specialutgåvan av Laphroaig 12YO som släpptes 4 december finns längre att köpa. Den limiterade whiskyn försvinner helt enkelt in i entusiasternas skåp innan vi har kommit till skott.

unnamed

Laphroaig Select (nr 42601, 389 kr för 70 cl)

När vi ändå är inne på fin och dyr whisky måste vi nämna en som vi till stor belåtenhet har provat, Glenfiddich 26YO Excellence (nr 89050, 3.701 kr för 70 cl). Blommig och fruktig men samtidigt ektung med inslag av kryddor och lakrits. En riktig bra whisky till ett mycket attraktivt pris som vi också nyligen har provat är annars Singleton Spey Cascade som lanserades på Systembolaget i december i fjol. 329 kronor för 70 cl är klart överkomligt, och Spey Cascade lämpar sig dessutom väl för lyxiga cocktails. En rund och mjuk single malt med toner av brunt råsocker, nötter, torkade aprikoser, citrusskal, honung, vanilj och örter. En annan favorit bland svenska whiskyälskare är Bowmore, vars ädla droppar också brukar vara mycket konkurrenskraftigt prissatta. Ett exempel är Bowmore Small Batch (nr 85090, 391 kr för 70 cl). I smaken hittar man citrus, sälta, rök, vanilj från bourbonfaten och lite kokos. Ett bra val i beställningssortimentet. Spännande whisky från Bowmore som är speciellt framtagen för världens tax free-butiker brukar för övrigt sällan vara en dålig affär. Och apropå tax free: vi dricker inte lika ofta cognac som whisky och rom, men Renault Carte Noire Extra är verkligen en höjdare. Den finns bara i det så kallade travel retail-sortimentet med ett rekommenderat pris på drygt 500 kronor. Har ni en femhundring över och plats i tax free-påsen så slå till. Det är nog den godaste cognacen som vi kan påminna oss att vi smakat.

Hudson

Hudson Baby Bourbon (nr 84309, 650 kr för 35 cl)

Massor av whisky blev det. Men vi tänker inte sluta utan att ha nämnt något om fin bourbon. Många har fortfarande fördomar om bourbon, åtminstone i ren form (varje bartender med självaktning kan intyga att det finns inget bättre att blanda drinkar på). Då har de aldrig smakat till exempel Blanton’s Gold Edition (nr 557, 532 kr för 70 cl). Tyvärr är Systembolagets standardsortiment inte särskilt fylligt på bourbonsidan, men det finns många fina sorter att upptäcka i beställningssortimentet. I somras fick vi vara med om en väldigt intressant cocktailtävling där Hudson Whiskey var den gemensamma faktorn. Samtliga tävlingsbidrag var hur goda som helst, men där hemma använder vi kanske inte en whiskey i den prisklassen som cocktailbas. På Systembolaget tillhandahålls för närvarande Hudson Four Grain Bourbon (nr 85226, 700 kr för 35 cl) och Hudson Manhattan Rye (nr 84198, 700 kr för 35 cl) i beställningssortimenten, medan Hudson Baby Bourbon (nr 84309, 650 kr för 35 cl) – en smakrik bourbon med fatkaraktär, inslag av fikon, pomerans, anis, nougat och vanilj – faktiskt ingår i det ordinarie. Vi fastnade för Hudson Manhattan Rye som sannolikt är den bästa rågwhiskey vi provat.

En kul grej med Hudson Whiskey är för övrigt den unika ”Sonic Maturation-metoden” man använder sig av. Den går ut på att påskynda åldringen/mognaden hos whiskyn genom att utsätta den för bastoner på hög volym. Bastonerna gör helt enkelt att man slipper rulla runt faten som whiskyn lagras på med jämna mellanrum.

Det här artade sig till ett uppsamlingsheat för sådant som vi inte har hunnit skriva om, och därför borde vi kanske också redovisa vår test av smaksatt mörk rom (Captain Morgan Black, Sailor Jerry, Kraken osv). Men just eftersom vi måste begränsa oss, skriver vi (åtminstone när det gäller andra drycker än öl) bara om sådant som vi anser är värt att lyfta fram. Vår slutsats är att smaksatt mörk rom gör man klokt i att undvika, men om vi trots allt ska utse en vinnare får det bli Bacardi Oakheart (nr 87428, 241 kr för 70 cl). Går att dricka ren, funkar med cola och är utmärkt att hälla på efterrätter av alla de slag. Uppgiften att piffa upp glass och kakor är kanske den enda grunden för den smaksatta romens existens när vi tänker närmare på saken…

Inlägget är uppdaterat. Odins alkoholstyrka är 55,8% och inte 40% som vi först påstod.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar