Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

Den 6 februari öppnade utställningen ÖL! på Spritmuseum. Museet är numera inrymt i de två bevarade galärskjulen på Djurgården, och bara utflykten dit är värd en slant. I mitten av 1700-talet kantades Djurgårdens södra strand av ett stort antal sådana skjul där delar av den Kungliga svenska flottans fartygsbestånd förvarades efter venetiansk förebild. Idag återstår alltså endast två av dessa byggnader.

ekorre

Världens starkaste öl var 2010 uppe i 55% (idag finns det säkert något som är ännu starkare) och bryggdes av skotska BrewDog. Tolv flaskor som alla var instoppade i döda vesslor, ekorrar och en hare hade en prislapp på 5 600 kr styck. Flaskorna sålde självklart slut på bara några timmar.

För fem år sedan fanns det ungefär 30 bryggerier i Sverige. Idag är ligger siffran runt 150, och det är den utvecklingen som utställningen vill spegla. Vi har varit där och kan rekommendera ett besök. På en liten yta har man lyckats få in massor av nyttig information för alla ölintresserade samtidigt som man har fått med en hel del underhållande inslag. Ett sådant fångar lite av utställningens kvintessens: utvecklingen som förvandlade ”fulöl” till ”finöl”. I en monter kan man se reklamfilmen med Robert Gustafsson där öljättens ”rena” standardöl ställs mot konstigt ”fulöl” med olika tillsatser. Idag betraktar ölnördarna snarare de stora jättarnas volymöl som fulöl medan hembryggarnas produkter har blivit det nya finölet. Ett bildspel illustrerar ölets tusenåriga historia medan den svenska ölhistorien och ölkulturen illustreras på tolv podier med nedslag kring hur starköl skrivits ut på läkarrecept, pilsnerns klassresa, mellanölets uppgång och fall med mera.

Alf Tumble, som skriver om både öl och vin kommer bland annat att tipsa hur man kombinerar öl och mat på bästa sätt och hur man gör sin egen ölprovning. Och museets egen expert, Nadja Karlsson, årets dryckesprofil i Sverige 2014, kommer att hålla provningar kring bland annat suröl och världens starkaste öl. Fredagar och lördagar anordnas visning med provning med öl från olika bryggerier runt om i Sverige. Provningarna kostar 170 kr vilket är ett klart gångbart pris eftersom museets inträde på 100 kr ingår. 100 spänn kostar också katalogen som gjorts av gänget bakom ölmagasinet c/o Hops, och som är minst lika intressant som själva utställningen. Ölhistoria, ölprofiler, öltyper, ölprovning, ölmiddagar, ölglas och ölbryggning varvas på ett mycket kunnigt sätt.

Specialprovningar, som surölsprovningen den 24/2 kl 18.00 kan kosta lite mer, 400 kr. Provningen av världens starkaste öl tycks redan ha ägt rum, men den ska ni nog bara vara glada att ni har missat (tro oss, öl med starkpritstyrka som tagits fram genom frysseparation smakar helt enkelt väldigt, väldig illa). Alla tider finns på museets hemsida.

utställning

Malt, humle, jäst och vatten är allt som behövs. Men hur gör man egentligen?

Den största delen av utställningen ägnas åt själva ölframställningen. Mältning, lakning, torkning, rostning, krossning, vörtkokning, jäsning och så vidare. Det hela är både pedagogiskt och överskådligt. Som avslutning får man sedan smaka och dofta på fem sorters malt och tio olika humlesorter. Och är man inte rädd att göra bort sig kan man mäta sina kunskaper mot kamraternas i ett ölquiz.

I restaurangen serveras ett urval av öl från svenska bryggerier, och till sommaren öppnar en ölbrygga i samarbete med Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier med 20 olika sorters öl på kran och många sorter på flaska. I samarbete med fyra utvalda hantverksbryggerier kommer man också att ta fram fyra olika säsongsbetonade ölsorter. Utställningen finns kvar till mitten av januari 2016.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.
Fler bloggar